Sfânta Marie Mică, sărbătorită în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

În Arhiepiscopia Iașilor, zeci de lăcașuri de închinăciune vor îmbrăca astăzi straie de sărbătoare, după cum informează cotidianul Lumina. Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași își serbează primul hram. Cu acest prilej, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă în procesiune în curtea mănăstirii încă de duminică seara. Astăzi va avea loc slujba Sfintei Liturghii, la care sunt așteptați să participe mii de credincioși din toată țara. Anul acesta se împlinesc 350 de ani de existență a bisericii-monument de la Mănăstirea Hadâmbu, iar pe 11 octombrie 2009 va avea loc resfințirea vechiului lăcaș de închinăciune care a fost restaurat în ultimii ani prin grija protos. Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu.

În Arhiepiscopia Iașilor va mai fi sărbătoare la Mănăstirile Sihăstria, Vorona, Tazlău și Dumbrăvele.

Schitul Piatra Tăieturii din județul Suceava, aflat la o altitudine de 1.700 de metri și la o distanță de 24 de kilometri față de orașul Vatra Dornei, pe drumul ce duce în Munții Călimani, își serbează astăzi hramul. Piatra de temelie a schitului a fost pusă în anul 1933, de către părintele Iosif Achirilei, ctitorul acestui așezământ, pe locul proprietății familiei sale. În urma Decretului din 1959, așezarea monahală a fost desființată, iar în anul 1962 a fost demolată până la temelii. La 1 iunie 1990, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a dat binecuvântarea de reînființare și reconstruire a schitului, prilej cu care s-a și turnat temelia noii biserici mari, pe vechiul amplasament și cu același hram, „Nașterea Maicii Domnului”, care a fost sfințită pe 1 iunie 1997.

Zeci de biserici din cele cinci protopopiate ale Episcopiei Romanului își serbează astăzi hramul. Mănăstirea Caraclău din județul Bacău, situată la 11 kilometri de orașul Onești, pe Valea Trotușului, o cinstește astăzi în mod deosebit pe Maica Domnului. Piatra de temelie a bisericii acestei obști monahale a fost pusă în anul 2000, cu binecuvântarea Preasfințitului Eftimie, Episcopul Romanului, de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, iar în 2004, tot Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a sfințit biserica din lemn a mănăstirii.

Mănăstirea Rafaila din județul Vaslui își serbează astăzi hramul. Așezarea monahală datează din secolul al XVI-lea. Mănăstirea este dotată cu chilii noi, atât pentru obștea călugărească, cât și pentru vizitatorii care vin să se închine aici.

Comentarii Facebook


Știri recente