Sfânta Maria Magdalena cinstită în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

În calendarul Bisericii noastre este cinstită astăzi, 22 iulie, Sfânta Maria Magdalena. În Mitropolia Moldovei și Bucovinei își serbează hramul două biserici. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va săvârși Sfânta Liturghie în biserica Schitului Țibucani al Mănăstirii Secu din județul Neamț care își cinstește ocrotitoarea, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Schitul Țibucani a fost înființat în anul 1774, având drept ctitor pe spătarul Iordache Cantacuzino Deleanu. În anul 1859, boierul Aga Ioniță Botez a construit clopotnița și a restaurat biserica. În 1935 s-au adaugat chilii – stăreția și arhondaricul – și s-a ridicat biserica mare, cu hramul ‘Intrarea în Biserică a Maicii Domnului’.

Mai multe informații a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu: „A fost o zi binecuvântată prin faptul că am avut ca oaspete pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Mesajul transmis credincioșilor este acela că Sfânta Maria Magdalena este sfânta care arată credincioșilor că pocăința poate să ducă spre sfințenie, pentru că Raiul este plin de păcătoși pocăiți”.

Sfânta Maria Magdalena va fi serbată în mod deosebit la Onești, unde există un sfânt lăcaș închinat Sfintei Mironosițe, întocmai cu Apostolii. La programul liturgic dedicat acestei sărbători sunt așteptați să participe toți oneștenii. ‘Biserica ‘Sfânta Maria Magdalena’ s-a mai îmbogățit cu câteva lucrări, în prezent fiind pregătită pentru pictură. Sfântul lăcaș impresionează prin stilul ștefanian, fiind ridicat după modelul Mănăstirii Putna’, a declarat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Onești.

„Au fost prezenți atât preoți din Municipiul Onești, cât și preoți din împrejurimile Oneștiului. Credincioșii s-au bucurat foarte mult că în această Biserică beneficiază de prezența Sfintei Maria Magdalena.”, a mai spus părintele protopop Constantin Alupei.

Sfânta Maria Magdalena este una dintre cele opt femei care, potrivit Sfintelor Evanghelii, au mers la mormântul Mântuitorului să ungă trupul Lui cu mir. După Pogorârea Sfântului Duh a propovăduit Evanghelia prin numeroase cetăți și sate.

După ce a predicat la Roma, Sfânta Maria Magdalena l-a ajutat în activitatea sa, la Efes, pe Sfântul Ioan Evanghelistul. Aici a trecut la Domnul, iar Sfântul Ioan a înmormântat-o la intrarea peșterii din Muntele Ohlon, în apropierea orașului.

Comentarii Facebook


Știri recente