Astăzi, 25 noiembrie, în Catedrala Episcopală din Giurgiu s-au desfășurat manifestări religioase închinate Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, sărbătorită în Biserica Ortodoxă, după cum informează episcopiagiurgiului.ro. Manifestările au debutat ieri cu săvârșirea de către un sobor de preoți și diaconi a Slujbei Vecerniei unită cu Litia și a Acatistului Sfintei Ecaterina. Astăzi, în Duminica a XXX-a după Rusalii, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Întâistătătorul eparhiei noastre, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Credincioșii prezenți la slujbă au avut posibilitatea să se închine la un fragment din moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, care au fost așezate într-o raclă întocmită în chipul mânii marii mucenițe. Sfintele moaște au fost dăruite Preasfințitului Ambrozie de către Pr. Constantin Filip Sorin de la parohia românească „Sf. M. Mc. Dimitrie” din Genova, Italia.
În cuvântul de învățătură, Chiriarhul a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată convorbirea Mântuitorului Hristos cu un tânăr bogat, subliniind atât importanța împlinirii poruncilor, cât și săvârșirea faptelor de milostenie. Poruncile, a arătat Preasfinția Sa, nu reprezintă doar criterii sau principii de viețuire față de care omul se raportează în funcție de adaptabilitatea sa. Împlinirea poruncilor este mult mai mult decât atât, ele izvorăsc din iubirea lui Dumnezeu. Faptele de milostenie săvârșite de noi nu sunt altceva decât expresii ale dragostei și compasiunii față de aproapele nostru. Fericirea nu se găsește în gustarea singuratică a unor bunuri materiale sau spirituale, ci în comunitate cu alte persoane.
În continuare, ierarhul a vorbit despre viața și suferințele Sfintei Ecaterina, subliniind totodată, dimensiunea sacramentala a martiriului care reprezintă mărturisirea credinței în viața Bisericii.
La sfârșitul sfintei slujbe, Preasfinția Sa a mulțumit Pr. Lucian Manicatide pentru donația făcută în cinstea Sf. Ecaterina, prin dăruirea argintului necesar pentru confecționarea sfintei racle și a felicitat pe Protos. Teodor Șerban, Eclesiarhul Cetedralei Episcopale, pentru osteneala depusă la realizarea acestui odor sfânt.