Sfânta Mănăstire Arnota și-a sărbătorit ocrotitorii

Mănăstirea vâlceană Arnota și-a prăznuit astăzi, 8 noiembrie, ocrotitorii, pe Sfinții Arhistrategi Mihail și Gavriil. Sărbătoarea a început în seara zilei de 7 noiembrie cu slujba Privegherii, Utreniei și Miezonopticii, și a continuat astăzi cu Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cadrul Sfintei Liturghii părintele diacon Justinian Bălașa a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” din Parohia Băbeni II, Protopopiatul Râmnicu Vâlcea.

După Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a rostit un cuvânt de învățătură referitor la praznicul Sfinților Arhangheli și i-a binecuvântat pe toți credincioșii, mulțumindu-le totodată pentru prezența într-un număr mare la Sfânta Biserică.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul de maici al Mănăstirii Arnota.

La eveniment a mai participat părintele arhim. Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului și starețul Mănăstirii Cozia, preoți și numeroși credincioși, pelerini din eparhie, dar și din țară.

Mănăstirea Arnota

Mănăstirea Arnota a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab, între 1633 și 1634, pe temelia unei biserici mai vechi. Este situată la 37 de kilometri de Rm. Vâlcea, în apropierea Mănăstirii Bistrița. Conform unei legende, Matei Basarab a zidit aici cinstitul așezământ deoarece, înainte de a fi domn, găsise scăpare în aceste locuri, ascunzându-se în niște stufărișuri ca să scape de turci. Cercetările din anul 1974, efectuate sub egida Direcției Monumentelor Istorice, au permis să se constate că la temelia actualei biserici se găsesc urmele altor biserici încă nedatate, care au existat aici. În anul 1934 s-au zidit mai multe chilii, unele dintre ele fiind amenajate astăzi ca muzeu în care sunt expuse odoarele mănăstirii.

În pronaosul bisericii se află două morminte: mormântul lui Matei Basarab, trecut la cele veșnice la 9 aprilie 1654, și mormântul lui Danciu vel-vornic, tatăl lui Matei Basarab, fost oștean al lui Mihai Viteazul, căzut în timpul luptelor din Transilvania (înmormântat în anul 1604 la Alba-Iulia, rămășitele lui pământești fiind aduse la Arnota, în 1648).

În ultimii ani, în timpul păstoririi Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, au avut loc lucrări de investiții majore, cu noi construcții și anexe, cu paraclis care urmează a fi pictat, ceea ce a creat un ansamblu mânăstiresc. Începând cu anul 2003 a fost ridicată incinta cu parter și etaj din parteade vest și chiliile – în partea de nord, pe temeliile vechi, precum și un paraclis cu o frumoasă arhitectură, pictură, strane de stejar și o scară ce urcă la balcoane, iar biserica a fost acoperită cu tablă de plumb. În edificiu s-a introdus iluminatul electric, apă curentă și încălzire cu combustibil solid. S-a construit și un depozit de carburanți. În mănăstire viețuiesc, se roagă și lucrează un sobor de 15 maici, în frunte cu stareța Ambrozia Rucăreanu.

Această frumoasă mănăstire, prin pictura, arhitectura și sculptura sa, poate fi considerată unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice și de artă religioasă din țară.

Comentarii Facebook


Știri recente