Sfânta Lumină de la Ierusalim a sporit bucuria Învierii

Aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim a constituit și anul acesta pentru clerul și credincioșii din eparhiile țării un prilej binecuvântat de bucurie duhovnicească, la Praznicul Sfintei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos, precum și un act de comuniune frățească cu întreaga Patriarhie Română, în Anul Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești. În toate zonele țării, ierarhii ortodocși au oferit Lumina Sfântă în deschiderea slujbei de Înviere și au adresat credincioșilor tradiționala scrisoare pastorală de Paști.

La Galați, pentru al doilea an consecutiv, la inițiativa Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfânta Lumină de la Mormântul Învierii Domnului de la Ierusalim, adusă de o delegație a Patriarhiei Române și în țara noastră, a fost oferită și credincioșilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Delegația gălățeană condusă de către părintele arhim. Daniil Oltean, vicar-administrativ al eparhiei, a fost prezentă pe aeroportul ‘Henri Coandă’- Otopeni, pentru a lua Sfânta Lumină, care a fost apoi dusă în eparhie, într-un sfeșnic special pregătit, astfel încât, la orele 24:00, când a început slujba Sfintelor Paști, ea a ajuns la fiecare parohie de pe cuprinsul eparhiei.

După ce s-a oprit în localitățile Însurăței și Brăila, delegația a fost întâmpinată de chiriarhul locului, IPS Casian, al Dunării de Jos, care a oferit-o, la miezul nopții, tuturor credincioșilor prezenți la slujba Sfintei Învieri. De asemenea, tot aici, parohiile gălățene precum și cele din Protopopiatul Târgu Bujor din județul Galați au primit Sfânta Lumină.

Transmisiune directă la postul TV local din Râmnicu Vâlcea

La Râmnicu Vâlcea, slujba de Înviere a fost oficiată de IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, la Catedrala arhiepiscopală din oraș, pe un podium amenajat în aer liber. Răspunsurile la strană au fost date de către Corala ‘Sfântul Antim Ivireanul’ a Catedralei arhiepiscopale, iar în cadrul slujbei, Arhiepiscopul Râmnicului a dat citire Pastoralei care, potrivit rânduielii bisericești, s-a citit în toate bisericile din eparhie.

Credincioșii care, din binecuvântate pricini, nu au putut participa la Slujba de Înviere au avut bucuria de a o viziona în transmisiune directă la postul TV local.

Pentru prima dată, anul acesta Sfânta Lumină a fost adusă și în Arhiepiscopia Râmnicului spre binecuvântarea și bucuria sufletească a credincioșilor vâlceni.

Marșul Învierii, la Sibiu

Mii de credincioși au participat la slujba de Înviere oficiată de IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, la Catedrala mitropolitană ‘Sf. Treime’ din Sibiu. La slujba de anul acesta IPS Laurențiu a fost înconjurat de un număr mare de preoți si diaconi,profesori ai Facultății de Teologie ‘Andrei Șaguna’, iar Catedrala s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de sibieni prezenți la slujbă.

Duminica Paștelui a adus un eveniment important pentru credincioșii sibieni. Pentru al treilea an consecutiv, reprezentanții Mitropoliei Ardealului au organizat o procesiune la care au participat mii de credincioși.

Marșul Învierii a pornit în jurul orelor 14:00, imediat după slujba Vecerniei, cunoscută ca ‘A doua Înviere’. Marșul a început de la Catedrala mitropolitană și s-a încheiat tot aici, după ce a fost străbătut centrul orașului. La eveniment au participat preoți de la toate bisericile din Sibiu împreună cu credincioșii parohiilor lor, în fruntea cărora s-au aflat IPS Laurențiu și PS Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Procesiune pe străzile din Caransebeș

Slujba Învierii în municipiul Caransebeș, oficiată de PS Lucian, a avut loc pe treptele noii Catedrale episcopale, adunând întru bucuria prăznuirii preoți și credincioși din parohiile din localitate.

După ce credincioșii au primit lumină, s-au deplasat în procesiune pe străzile municipiului, potrivit tradiției locale. La întoarcerea pe esplanada noii Catedrale episcopale cu hramul ‘Învierea Domnului’ s-a continuat slujba Învierii, iar în încheiere, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a ținut un cuvânt de învățătură, prin care a făcut apel credincioșilor la pace, unitate frățească, la dragoste și înțelegere în comunitățile din care fac parte, precum și la întărirea familiei creștine, informează „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente