Sfânta Liturghie și procesiune în cinstea Sf. M. Mc. Mercurie la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

Credincioșii ortodocși din municipiul Râmnicu Vâlcea au trăit astăzi, 25 noiembrie, în Duminica a XXX-a după Rusalii, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfântului Mare Mucenic Mercurie și Sfânta Muceniță Ecaterina, o aleasă bucurie duhovnicească. La Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicul Vâlcea, unde se află Cinstitul Cap al Sfântului Mare Mucenic Mercurie, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți și diaconi condus de Părintele Protos. Sebastian Mihalcea, Eclesiarhul catedralei, informează arhiram.ro.

La finalul slujbei, Părintele Eclesiarh a ținut un cuvânt de învățătură în care a elogiat viața și martiriul Sfântului Mare Mucenic Mercurie. „Este o mare binecuvântare să avem în Catedrala Arhiepiscopală sfintele moaște, odoare de mare preț pe care trebuie să le cinstim și ne rugăm ca și noi să fim învredniciți de aceeași bucurie, slavă și cinste înaintea lui Dumnezeu și a sfinților săi”, a spus Părintele Protos. Sebastian.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale, condusă de Prof. Marian Cristi Stroe.

După Sfânta Liturghie racla cu Cinstitul Cap al Sfântului Mare Mucenic Mercurie a fost purtată în procesiune în jurul Catedralei Arhiepiscopale. La fiecare din cele patru opriri a fost rostită câte o ectenie. După procesiune, numeroșii credincioșii prezenți s-au închinat la moaștele Sfântului Mercurie.

La Sfânta Liturghie oficiată astăzi în Catedrala Arhiepiscopală și la procesiunea închinată Sfântului Mare Mucenic Mercurie au participat numeroși credincioși din municipiul Râmnicu Vâlcea și din împrejurimi.

Catedrala Arhiepiscopală a Râmnicului păstrează la loc de cinste ca moaște „Capul” Sfântului Mare Mucenic Mercurie din anul 1776, când a fost adus aici de către Episcopul Partenie de la biserica „Sfântul Gheorghe” din Ocnele Mari. A stat aici până în anul 1916, când a fost transportat cu alte obiecte de cult la Moscova. În timpul Patriarhului Iustin Moisescu, a fost readus în țară și la solicitarea Înaltpreasfințitului Părinte Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei și a Preasfințitului Părinte Gherasim, Episcopul Râmnicului, „Capul” Sfântului Mercurie a revenit la Catedrala din Râmnic unde se află spre închinare până astăzi.

Alături de moaștele Sfântului Mare Mucenic Mercurie, se află și cele ale Sfinților Carp Episcopul și Teodor Stratilat, Sfinții 5 mucenici din Samotracia și Cuvioșii Martiri de la Mănăstirea Sfântul Cuvios Teodosie din Palestina.

Prin bunăvoința Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din data de 14 noiembrie 2009, Catedrala din Rm. Vâlcea a primit în dar, cu prilejul înălțării la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Râmnicului, o icoană a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, care conține un Engolpion cu moaștele sfântului.

Comentarii Facebook


Știri recente