Sfânta Liturghie și pomeniri de Înălțarea Domnului, la Sibiu

Praznicul Înălțării Domnului și Ziua Eroilor au fost marcate la Sibiu prin Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala mitropolitană de către Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”. Ierarhul a participat apoi la manifestările organizate în memoria celor căzuți pe fronturile de luptă.

Sute de sibieni au venit la Catedrala mitropolitană pentru a participa la slujba de la praznicul prin care se încheie ciclul liturgic post-pascal. Preoții și diaconii de la Catedrala ‘Sfânta Treime’ au format un sobor slujitor în fruntea căruia s-a aflat IPS Mitropolit Laurențiu. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Mihai Roman a fost hirotonit diacon, iar în cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a subliniat semnificațiile praznicului. Așa cum se obișnuiește în toate bisericile din țară, la Sfânta Liturghie au fost pomeniți toți înaintașii care și-au dat viața pentru apărarea patriei și pentru păstrarea idealului românesc.

‘Florile recunoștinței noastre’

Manifestările dedicate Zilei Eroilor au continuat la Sibiu în fața Casei de Cultură din centrul orașului, unde stă ridicat spre memorie și cinstire veșnică un frumos monument închinat eroilor din cetatea transilvană. Prefectul județului Sibiu, Ovidiu Ioan Sitterli, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, primarul Johannis Werner Klaus, ofițeri și militari, politicieni și studenți s-au adunat la monumentul amintit pentru a-i comemora și a le aduce un omagiu jertfitorilor pentru țară. IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, o slujbă de pomenire, urmată de un cuvânt prin care a evocat memoria veșnic vie a eroilor neamului.

‘Pomenim eroii neamului în această zi măreață a creștinismului, când Mântuitorul S-a înălțat de pe pământ la cer, încheindu-și activitatea Sa pământească de mântuire a lumii. Înălțându-se la Cer, Mântuitorul Hristos a pregătit pentru firea umană locuri de mare demnitate, locuri pe care le-au ocupat eroii și martirii neamului nostru. Îi cinstim astăzi, mai întâi de toate, printr-o rugăciune, care adună toată dragostea noastră într-un buchet, pus acum sus, pe masa Împărăției. Am adăugat și florile recunoștinței noastre, prin coroanele care au împodobit monumentele ridicate în cinstea acestor mari oameni ai poporului nostru și sfinți ai lui Dumnezeu. Biserica îi trece pe eroi în rândul celor care s-au învrednicit de cinstea pe care o așteptăm dincolo, și anume de viața cea veșnică’, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Ceremonia a continuat cu depuneri de coroane de flori și cu paradă militară, aceleași manifestări fiind organizate mai apoi și la monumentul eroilor din Dumbrava Sibiului. La Cercul Militar s-a organizat pentru această zi o expoziție foto documentară despre luptele și izbânzile românilor pe fronturile marilor războaie, eveniment la care au participat un număr mare de sibieni.

Comentarii Facebook


Știri recente