Sfântă Liturghie și întâlnire dedicată tinerilor la Parohia „Delea Nouă” din București în ziua prăznuirii Sfântul Mucenic Valentin

În Biserica Ortodoxă Română este sărbătorit mâine, 30 iulie, Sfântul Sfințit Mucenic Valentin. După cum ne informează părintele diacon Eugeniu Rogoti, de la Sectorul Relații Bisericești și Interreligioase al Patriarhiei Române, cu această ocazie la Biserica „Delea Nouă” din București, unde se află părticele din sfintele moaște ale Sfântului Sfințit Mucenic Valentin, în ajunul sărbătorii, astăzi, 29 iulie, se va oficia slujba Vecerniei, la orele 17.00, iar în ziua de vineri, 30 iulie, începând cu orele 9:30, se va săvârși Sfânta Liturghie. De asemenea, în cursul aceleiași zile, membrii Consiliului și Comitetului parohial vor organiza o întâlnire dedicată tinerilor din parohie, deoarece Sfântul Sfințit Mucenic Valentin este considerat protectorul acestora.

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Papa Victor I, în anul 197. Remarcabil propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni și vindecător, a fost foarte iubit de către credincioșii săi. A fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu. A fost ucis în secret, în timpul nopții, pentru a se evita răscoala populației din Terni. Trupul său a fost luat de către ucenicii săi, Proclu, Efir și Apolonie, dus în cetatea Interamna, unde slujise ca Episcop, și îngropat cu mare cinste. (Viețile Sfinților pe luna iulie, retipărită și adăugită cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după ediția din 1901-1911, Editura Episcopiei Romanului – 1997).

Comentarii Facebook


Știri recente