Sfânta Liturghie la Paraclisul Arhiepiscopal Buna Vestire, din Râmnicu Vâlcea

În Duminica a VII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor de preoți și diaconi la Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire”, din municipiul Râmnicu Vâlcea, potrivit arhiram.ro.

După Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică a Sfântului Apostol și Evanghelist Matei: „Învățăm din Evanghelia de astăzi că trebuie să fim smeriți atunci când facem fapte bune, trebuie să avem credință nezdruncinată în Dumnezeu, chiar dacă suntem încercați de multe ispite, boli, suferințe și provocări de la oameni, și să îi tratăm pe aceștia ca pe niște ființe ale lui Dumnzeu și semeni ai noștri ce au nevoie de șansa de a avea încredere în faptele și în cuvintele lor, și să mărturisim iubirea nemărginită a Domnului față de noi toți. Ne-am rugat astăzi ca Dumnezeu să ne țină sănătoși și să avem ochii permanent deschiși pentru a înțelege lucrarea Sfintei Treimi în lumea aceasta, a vedea ceea ce este bun și ceea ce este rău și totodată ne-am rugat ca Domnul Dumnezeu să ne lumineze vederea pentru a dobândi viața veșnică și pentru a săvârși faptele credinței. Dorim deasemenea, ca având permanent simțurile luminate de prezența lui Dumnezeu, să-L mărturisim în lume și să mărturisim dragostea Lui față de oameni pentru că ne dă darul vieții și ne păstrează sănătoși, iar pe cei bolnavi dorim sănătoși, prin credință, rugăciune și dragoste permanentă față de Preasfânta Treime și de Biserica Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus Preasfinția Sa .

La Sfânta Liturghie Preasfinția Sa, în cadrul unei ectenii speciale, a citit rugăciunile la vreme de secetă sau neploure.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către Grupul coral „Osana” al Paraclisului Arhiepiscopal „Buna Vestire”.

La această sărbătoare au participat numeroși credincioși din municipiul Râmnic Vâlcea.

Biserica paraclis „Buna Vestire”

Biserica cu hramul „Buna Vestire”, din Râmnicu Vâlcea, cunoscută și ca „Biserica Maica Domnului”, a fost construită în anul 1747, pe temelia altei biserici din timpul lui Mircea cel Bătrân, cel care a numit Râmnicul „orașul domniei mele”. De la vechea biserică se mai păstrează ancadramentele de la geamurile din partea de nord ale sfântului așezământ.

Actuala biserică a fost ridicată de către boierii Radu și Grigore Râmniceanu în timpul păstoririi PS Climent, episcop al Râmnicului. Pictura în tehnica „fresco” a fost realizată în stilul bizantin în anul 1750.

În urma cutremurului din 10 noiembrie 1940 care a provocat mai multe fisuri în construcție, biserica a fost consolidată. Între anii 1991-1997, la inițiativa preotului Emanoil Nețu, au fost realizate lucrări ample de restaurare a picturii interioare și exterioare.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…