Sfântă Liturghie între ruinele vechii Mănăstiri Berislăvești

Fostă biserică de parohie, Mănăstirea Berislăvești, din comuna vâlceană cu același nume, își redobândește strălucirea de altădată, datorită lucrărilor de restaurare începute în anul 2008. Vechiul așezământ monahal, construit între anii 1753 și 1767, a avut de suferit din cauza vitregiilor vremii și a obținerii devizelor necesare pentru orice lucrare de restaurare. Luni a fost serbat hramul lăcașului de cult.

Cu prilejul hramului, un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului. ‘Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preacuviosul părinte arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Mănăstirea Berislăvești, județul Vâlcea. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele exarh a subliniat semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii și i-a îndemnat pe credincioși să urmeze exemplul celor trei mari dascăli ai creștinătății. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt așezământ, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Mănăstirii Cozia’, a precizat pentru „Ziarul Lumina” arhid. Ioan Liviu Găman, inspector mass-media în cadrul Eparhiei Râmnicului.

Situată pe malul râului Coisca, acest ansamblu monastic este pe lista monumentelor istorice de gradul I, aflate în planul național de restaurare al Ministerului Culturii și Cultelor pe anul 2006. Mănăstirea Berislăvești este o capodoperă a arhitecturii și picturii bizantine vâlcene. Din anul 2008, mănăstirea a intrat sub administrația Mănăstirii Cozia. De atunci se efectuează lucrări de restaurare și valorificare a monumentului istoric vâlcean, întrucât acesta cuprinde într-o incintă fortificată case egumenești, cu remarcabile pivnițe boltite, un turn-clopotniță și biserica, realizată în stil brâncovenesc, în formă de cruce, cu un pridvor deschis, având șase coloane ornamentale la capiteluri și arcade în formă de treflă. Starețul Mănăstirii Cozia, pr. arhim. Vartolomeu Androni, sub a cărui supraveghere se află ansamblul monastic, nădăjduiește ca în viitorul apropiat mănăstirea să-și redobândească menirea de altădată, să fie redată slujbelor liturgice și să fie repusă în circuitul monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente