Sfânta Liturghie în altarul de vară al Reședinței patriarhale

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat ieri, 10 iulie, la Sfânta Liturghie săvârșită la altarul de vară din interiorul Reședinței patriarhale. După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre minunea vindecării slugii sutașului.

Credincioșii care au participat ieri la Sfânta Liturghie au putut rememora cuvintele Sfintei Evanghelii despre vindecarea slugii sutașului. Fragmentul scripturistic de la Matei 8, 5-13 a devenit peste veacuri un important reper duhovnicesc după care creștinismul trasează liniile normalității în raporturile dintre slugă și stăpân, între superior și angajat, arătând totodată importanța rugăciunii și a iubirii milostive pentru cei bolnavi. În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că ‘dincolo de ranguri diferite, de funcții diferite în societate și stări ale vieții, ceea ce contează în primul rând este demnitatea umană, valoarea fiecărui om în fața lui Dumnezeu’. De asemenea, Preafericirea Sa a explicat că ‘Sfânta Evanghelie pe care am ascultat-o ne arată patru mari adevăruri: trei referitoare la virtuțile sutașului roman și al patrulea adevăr referitor la faptul că Mântuitorul Iisus Hristos vrea să ne arate că nu numai poporul lui Israel este chemat la mântuire, ci toate popoarele, și că adesea Mântuitorul întâmpină rezistență din partea evreilor care nu cred în El, deși văd o mulțime de minuni pe care le săvârșește iar, în mod surprinzător, găsește credință la popoarele păgâne’.

Cele trei virtuți ale sutașului roman enumerate de Preafericirea Sa sunt bunătatea, smerenia și credința, dovedindu-se în același timp și ‘purtător de înțelepciune, un om cu o gândire înțeleaptă care leagă între ele bunătatea, smerenia și credința și le pune pe toate în slujba vieții’. Bunătatea sa milostivă s-a arătat în faptul că, deși putea schimba pe servitorul său cu un altul sănătos, el vine și cere Mântuitorului Iisus Hristos ca să-i vindece sluga. În cuvintele ‘Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul casei mele!’ se dezvăluie cea de-a doua mare virtute: smerenia sa realistă și plină de înțelepciune, prin care încearcă să îl ferească pe Mântuitorul de criticile iudeilor care considerau un păcat intrarea în casa unui păgân. Credința lui profundă este a treia sa virtute care se arată în momentul în care sutașul păgân recunoaște că Iisus este Dumnezeu-vindecător, Domnul sau Stăpânul vieții.

Patriarhul României a mai arătat că Evanghelia, cuvântul și fapta minunată a Mântuitorului Iisus Hristos ne cheamă la acțiune. ‘Evanghelia pe care am ascultat-o rămâne pururea pentru Biserică o lumină. Ea ne îndeamnă să ne rugăm nu numai pentru noi înșine când suntem bolnavi, ci să ne rugăm și pentru alții, pentru cei ce nu știu să se roage și pentru cei care nu mai pot să se roage pentru ei înșiși din prea multă suferință sau din prea multă boală. Rugăciunea sutașului pentru servitorul său a vindecat pe servitor. Vedem cum Dumnezeu poate vindeca pe cineva, nu ca urmare a propriei credințe sau a propriei rugăciuni, ci pe baza credinței celor din jur, pe baza credinței celor apropiați. Aici nu era vorba nici măcar de credința părinților unui soldat bolnav, ci e vorba de credința superiorului unui soldat. În general, atunci când oamenii intervin în favoarea cuiva, intervin pentru că așteaptă un favor și ei la rândul lor. În general, se intervine pentru cineva care e mai mare pentru că avem gândul că ne va răsplăti cu ceva. Aici vedem că sutașul nu intervine pentru un superior al lui, ci pentru un inferior, pentru un soldat care îi este servitor. Indiferent de rang, indiferent de slujire, ceea ce este important este demnitatea fiecărui om. În fața lui Dumnezeu, fiecare persoană are o valoare veșnică și infinită pentru că este creată după chipul lui Dumnezeu cel veșnic și nemărginit. În felul acesta, rugăciunea pentru alții făcută cu multă credință devine izvor de speranță, izvor de vindecare, izvor de scăpare dintr-o situație grea sau dintr-o stare dificilă’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

Comentarii Facebook


Știri recente