Sfânta Liturghie din Joia Mare la Patriarhie

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat pe 12 aprilie 2012, în Sfânta și Marea Joi, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La Sfânta Slujbă au fost prezenți sute de credincioși.

Pericopa evanghelică și Sinaxarul vorbesc despre momentul în care Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor, înainte de Cina cea de Taină.

„Mântuitorul Iisus Hristos, prin spălarea picioarelor ucenicilor, ne arată că cea mai bună cale spre mântuire este smerenia și această pildă de smerenie a dat-o ucenicilor pentru a arăta că în Biserică, pentru a menține comuniunea frățească, este nevoie de slujire smerită; trebuie să căutăm mai mult mântuirea semenilor noștri nu superioritate asupra lor sau întâietate față de alții. Sinaxarul ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos a spălat și picioarele lui Iuda, deși știa că-L va trăda. Deci, această smerenie a Lui nu are nici un gram de dorință de răzbunare, sau de excludere a cuiva. Smerenia Lui se arată în atitudinea Sa milostivă față de toți oamenii”, a spus Părintele Patriarh în cuvântul său de învățătură.

Părintele Patriarh a vorbit și despre momentul instituirii Sfintei Euharistii la Cina cea de Taină.

„Mântuitorul Iisus Hristos, împreună cu ucenicii, s-a așezat la masă și după ce a săvârșit paștele iudaic, spune Sf. Ioan Gură de Aur, a săvârșit Paștele Cel Nou și anume Sfânta Taină a Euharistiei. Paștile au fost instituite joi seara, deci cu o zi înainte de paștele iudaic, dar în el a fost anticipată Jertfa Crucii”, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, Patriarhul României le-a vorbit credincioșilor despre Sfânta Euharistie, ca stare de trăire a vieții noastre.

„Înainte de a institui Cina cea de Taină Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că nu se poate nimeni apropia de Sfânta Euharistie decât în starea de smerenie, de slujire a semenilor, de considerare a semenului nostru ca fiind aproapele nostru. Această evanghelie nu s-a tradus într-o altă sfântă taină într-un gest meditativ cum spuneam, ci trebuie să devină o stare a vieții fiecărui creștin. Sfânta Euharistie, săvârșirea ei a devenit o poruncă: Aceasta să faceți întru pomenirea Mea!„, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după cum informează Radio TRINITAS.

După Cină, ne spune Evanghelia, Iisus și ucenicii Săi merg în Grădina Ghetsimani. Aici are loc rugăciunea Mântuitorului mai presus de fire.

„Astăzi pomenim rugăciunea Lui neobișnuită prin care se arată într-un mod cu totul cutremurător teama față de moarte care este teama fiecărui om în fața morții, mai ales că El era conștient de ceea ce se va întâmpla, știa tot ceea ce va pătimi. Și ca Om, potrivit voinței umane a zis Părinte dacă se poate să treacă paharul acesta de la Mine și îndată a adăugat Nu precum voiesc Eu, ci precum voiești Tu. A arătat că voința umană, deși poate fi diferită de voința divină, totuși trebuie să urmeze voinței dumnezeiești”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh, după cum ne informează TRINITAS TV.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române le-a mai explicat credincioșilor care este importanța smereniei în familie și în relațiile interumane, după modelul Mântuitorului Hristos.

„Iubirea smerită care nu este posesivă, care nu domină, ci care dăruiește viață făcând loc celuilalt considerându-l mai de valoare, mai de preț decât noi înșine, prin aceasta se zidește iubirea adevărată. Nu doar în mănăstiri este nevoie de smerenie, ci și în familie. O mulțime de familii se destramă pentru că iubirea la început posesivă devine apoi agresivă și nu se mai iubesc soții între ei sau părinții și copiii, cauza principală fiind orgoliul, individualismul ridicat la rang de idolatrie sub pretextul libertății, a identității și a demnității personale”.

La Liturghia Sfântului Vasile cel Mare din Sfânta și Marea Joi se sfințește și un al doilea Agneț din care vor fi împărtășiți nou botezații și bolnavii pe tot parcursul anului. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat credincioșilor prezenți ce este acest Agneț și care este rânduiala pregătirii lui: „Din această Sfântă Liturghie se păstrează pentru întreg anul liturgic pâinea sfințită prefăcută în Trupul Domnului îmbibată cu Sfântul Sânge al Domnului din Sfântul Potir și păstrată în chivotul de pe masa Sfântului Altar până în a treia sfânta zi de Paști, marți, când va fi uscată cu multă răbdare, fărâmițată și păstrată în chivotul din Sfântul Altar pentru împărtășirea grabnică a bolnavilor, dar și pentru împărtășirea copiilor îndată după ce au fost botezați și mirunși cu Sfântul și Marele Mir”.

La final, Patriarhul României a oferit credincioșilor prezenți câte o iconiță reprezentând Cina cea de Taină.

În această zi în toate lăcașurile de cult din Patriarhia Română s-a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia în cadrul căreia a fost sfințit, pe lângă Agnețul Liturghiei și un al doilea Sfânt Agneț care va fi uscat și sfărâmat la Liturghia din a treia zi de Paști a Sfântului Ioan Gură de Aur, printr-o rânduială specială. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, copii și în situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată în Sfântul Chivotu din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.

Comentarii Facebook


Știri recente