Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Sărăcinești din județul Vâlcea

În ziua sărbătoririi Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, marți, 7 august 2012, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi la Mănăstirea Sărăcinești, din localitatea Cheia, județul Vâlcea, după cum informează site-ul arhiram.ro.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Petre Duță, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniță Filoteia” din Pitești, pe seama Parohiei Robești – Balota, Protopopiatul Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea.

Pentru ca Domnul Dumnezeu să reverse ploi liniștite, aducătoare de roade, folositoare vieții oamenilor și animalelor, la Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul împreună cu soborul de slujitori au rostit ectenii și au înălțat rugăciuni.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a istorisit viața și nevoința Sfintei Cuvioase Teodora în sihăstria de la Sihla, îndemnându-i pe credincioșii prezenți și pe monahiile mănăstirii Sărăcinești să o păstreze drept model de smerenie, răbdare și sfințenie în lucrarea lor pentru mântuirea sufletului: „Viața Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla este una aspră și greu de repetat și de luat ca pildă în sensul de a ne dezlipi de mănăstire sau de schit, de lume, și a pleca în pusnicie, mai ales în contextul istoric și social în care trăim astăzi. Însă Dumnezeu nu ne cere să ne așezăm în vârf de munte și să ne dezlipim de lume pentru a ne nevoi asemeni Sfintei Teodora, însă ne cere să ne dezlipim de cele lumești și să ne lipim inima și sufletul de rugăciune, de Liturghie, de Biserică, de sfinții Săi și de El însuși. Pentru că se poate să fi în lume și cu gândul permanent la Domnul, și este posibil să fi în mănăstire sau în pusnicie și să fi cu gândul adeseori la cele lumești. Deci este importantă starea sufletească a noastră, starea de nevoință trupească și sufletească oriunde ne-am afla, oriunde am trăi, în familie sau în mănăstire, și să ascultăm de Dumnezeu așa după cum ne-a îndemnat și pe muntele Tabor, ca să ascultăm de Mântuitorul Iisus Hristos și să facem voia Lui”.

Răspunsurile la strană au fost date de către corala maicilor de la Mănăstirea Bistrița Olteană.

Comentarii Facebook


Știri recente