Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Frăsinei, ctitoria Sfântului Ierarh Calinic

După ce au fost purtate în pelerinaj la Craiova și la Râmnicu Vâlcea, Moștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica au sosit după aproape un secol și jumătate și la ctitoria de suflet a Sfântului Ierarh, Mănăstirea Frăsinei, marți, 1 mai 2012, după-amiază, aduse fiind de către delegația oficială condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a precizat arhid. Ioan Liviu Găman.

Astăzi, 2 mai 2012, începând cu orele 10:00, la Mănăstirea Frăsinei, din comuna Muereasca, județul Vâlcea, în prezența Moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Înaintea Sfintei Liturghii a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de obște pentru credincioșii prezenți la sărbătoare.

Din soborul de ierarhi au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La sărbătoare a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, a rostit un cuvânt de învățătură, apoi, pentru a marca momentul sărbătoresc, Înaltpreasfinția Sa a oferit în dar sfintei mănăstiri o icoană cu Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica și Sfântul Irodion de la Lainici, duhovnicul Sfântului Ierarh. De asemenea, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, a dăruit sfintei mănăstiri din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Calinic și o broderie cu chipul Sfântului care a stat ca acoperământ pe racla cu Moaștele Sfântului Calinic. La rândul său, părintele stareț, arhimandritul Neonil Ștefan a mulțumit pentru vizită înalților ierarhi și pentru aducerea sfintelor moaște la Mănăstirea Frăsinei.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către Corul Psaltic al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Dimitrie”, condusă de prof. Victor Șapcă.

La eveniment au fost prezenți, preoți, monahi și numeroși credincioși din eparhia Râmnicului, dar și din țară.

De la Mănăstirea Frăsinei, racla cu Sfintele Moaște a plecat în jurul orelor 14:00, către Mănăstirea Lainici.

Comentarii Facebook


Știri recente