Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală, în Duminica a XXXIII-a după Rusalii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei a explicat înțelesurile Pildei din Evanghelia după Luca, rânduită a fi citită în această zi: ‘În fața lui Dumnezeu trebuie să ne înfățișăm așa cum suntem, păcătoși. Să ne recunoaștem păcatele, să nu fim asemenea fariseului, ci se ne asemănăm Sfântului Apostol Pavel, Apostolul neamurilor, care spunea despre sine că cel dintâi păcătos este el. Atunci dacă suntem păcătoși, oare cum putem să-i cerem lui Dumnezeu Împărăția cea veșnică ? Smerindu-ne și cerând de la Dumnezeu milostivire, cerând de la Dumnezeu îndurare la fel cum a făcut vameșul din evanghelia de astăzi: Dumnezeule milostiv fii mie păcătosul!

Totodată, Preasfiția Sa a subliniat importanța virtuții smereniei și a pocăinței pentru viața credincioșilor: ‘Să luăm exemplu smerenia, pocăința și rugăciunea vameșului, căci dacă ne vom asemăna vameșului în pocăința și smerenia lui ne vom coborâ pe noi înșine. Însă, această coborâre înseamnă înălțare la fel cum a făcut și Mântuitorul, pentru că noi trebuie să fim următori Mânuitorului Care a renunțat la slava Sa și s-a făcut asemenea nouă, pentru ca mai apoi să se Înalțe pe Cruce și prin această înălțare ne-a ridicat în Împărăția lui Dumnezeu și pe noi care ne găseam în latura și în umbra morții’.

Comentarii Facebook


Știri recente