Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala mitropolitană din Iași

La Catedrala mitropolitană din Iași a fost oficiată sâmbătă, 13 octombrie 2012, Sfânta Liturghie prilejuită de aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași. Biserica din Moldova a sărbătorit în această zi 16 ani de când moaștele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse la Iași.

Credincioșii veniți la Iași pentru a se închina moaștelor Sfintei Parascheva au participat sâmbătă, 13 octombrie, la Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala mitropolitană din Iași de Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor. Preasfinția Sa a adresat cu acest prilej un cuvânt de învățătură credincioșilor, în care a subliniat folosul pelerinajului, în contextul sărbătorii Sfintei Parascheva.

‘Sărbătoarea Sfintei Parascheva, care se află în Moldova de peste 350 de ani, ne-a adunat și pe noi astăzi (n.r. sâmbătă), simțind din dragostea pe care sfinții au avut-o față de Dumnezeu. Deși noi ne perindăm pe acest pământ, sfinții ne însoțesc. Marea binecuvântare pe care o simțim prin atingerea sfintelor moaște este o taină. Nimeni nu poate explica și exprima cum mii de oameni așteaptă să se atingă de sfintele moaște, în ciuda oboselii fizice și a limitării puterilor trupești. Pelerinii se întorc la casele lor cu binecuvântarea lui Dumnezeu, cu dragostea și ocrotirea sfinților. Astăzi (n.r. sâmbătă) am săvârșit Sfânta Liturghie, mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile primite. Cel mai mare dar pe care Dumnezeu ni-l oferă este acela că El ne-a chemat pe toți să-L cunoaștem și să-L preamărim întru sfinții Săi. Al doilea dar este acela al vieții. Fiecare om care trăiește pe acest pământ are darul vieții. Darul vieții primit de la Dumnezeu trebuie păstrat și întreținut. Toți trebuie să luptăm pentru a apăra viața. În al treilea rând, S-a milostivit Dumnezeu, prin rugăciunile Sfintei Parascheva, astfel că a trimis roadă pământului însetat spre a rodi hrană viețuitoarelor și oamenilor. Dacă cerul nu-și dă binecuvântarea sa, zadarnică este munca oamenilor. În ciuda tuturor opreliștilor și a defăimărilor pe care trebuie să le înfrunte Biserica Mântuitorului Hristos, noi toți știm că examenul credinței și puterea răbdării sunt cele care ne așază înaintea lui Dumnezeu. Sărbătoarea Sfintei Parascheva, care ne adună pe toți în fiecare an, să ne dea puterea de a cunoaște iubirea Mântuitorului Hristos și bunătatea Lui. În același timp, această sărbătoare să ne facă următori căii sfinților. Calea sfinților este calea vieții. Calea vieții este binecuvântare, bucurie, iertare, dragoste, îngăduință, îndelungă-răbdare. Aceasta este calea vieții, care duce la viața veșnică, spre care suntem chemați cu toții, cei care Îl mărturisim pe Mântuitorul Cel mort și înviat. Sfânta Parascheva, care mijlocește înaintea Tronului dumnezeirii pentru noi, să ne ocrotească de orice rău, să ne dea puterea de a birui încercările și să ne facă adevărați creștini luminători, într-o lume tot mai întunecată de atâtea încercări’, a spus PS Corneliu.

Comentarii Facebook


Știri recente