Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Giurgiu

În Duminica a XXXIII-a după Rusalii, astăzi, 5 februarie 2012, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului’ și „Sf. M. Mc. Gheorghe’ din Giurgiu, informează site-ul episcopiagiurgiului.ro.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Ambrozie a explicat înțelesurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată Pilda Vameșului și a Fariseului. ‘Prin această Pildă, Mântuitorul a vrut să pună în evidență păcatul mândriei care-l stăpânea pe fariseu și virtutea smereniei care îl caracteriza pe vameș. Mândria ne împiedică, în primul rând, să ne pocăim, ne depărtează de pocăință, pentru că în esența sa este „lepădare de Dumnezeu’ și de ajutorul Lui, ne duce la defăimare a aproapelui și la trâmbițarea nerușinată a propriilor osteneli. Smerenia este starea de umilință și de modestie, o cunoaștere de sine în raport cu Dumnezeu și cu semenii noștri, ea este o imitare a Fiului lui Dumnezeu care, Dumnezeu fiind, „S-a smerit pe sine, ascultător făcându-se până la moarte și încă moarte pe cruce’ (Filipeni 2, 8). Fariseul era, într-adevăr, un om drept care postea două zile pe săptămână și păzea Legea, dar s-a îngâmfat cu slavă deșartă, slăvindu-se cu faptele sale și judecând pe aproapele său, vameșul, care, prin smerenie, a dobândit Împărăția Lui Dumnezeu’.

La final, Preasfințitul Părinte Ambrozie i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă întotdeauna măsura virtuții adevărate și a creșterii duhovnicești care stă pururea îmbrăcată în smerenia cea adevărată.

Comentarii Facebook


Știri recente