Sfântă Liturghie arhierească la Biserica Spitalului „Tractorul” din Brașov

Mitropolitul Ardealului a oficiat duminică, 19 decembrie, Sfânta Liturghie la Biserica ‘Sfântul Mina’ și ‘Sfântul Vasile cel Mare’ de la Spitalul Municipal ‘Tractorul’ din Brașov, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Transilvania. După Sfânta Liturghie, IPS Laurențiu a sfințit o troiță din curtea bisericii, în apropierea spitalului.

La Sfânta Liturghie au fost prezenți câteva sute de credincioși brașoveni. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte starețul Mănăstirii ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus, protopopul de Săcele, părintele Dănuț Benga, și câțiva preoți de la parohiile din oraș. În cuvântul de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Laurențiu a amintit principalele învățături desprinse din Evangheliile citite în celelalte duminici din Postul Crăciunului, a arătat legătura între mesajele acestor texte biblice și a vorbit despre însemnătatea Duminicii dinaintea Nașterii Domnului.

‘Observăm în genealogia Mântuitorului, prezentată în Evanghelia de astăzi, 42 de generații, de trei ori câte 14, pe care Dumnezeu le-a rânduit de la Avraam și până la Hristos, pentru a pregăti persoana din care se va întrupa Fiul lui Dumnezeu. Observăm pregătirea deosebită pe care Dumnezeu a urmărit-o cu firea umană după ce a căzut în păcat. I-a izgnoit pe Adam și Eva din Rai, dar le-a promis de atunci că va trimite pe Fiul Său. În planul cel veșnic al lui Dumnezeu era prevăzută această lucrare a înomenirii Fiului Său, pentru a răscumpăra omenirea din păcatul în care căzuse. Observăm un sistem perfect, o prezentare care nu este întâmplătoare. Sfântul Evanghelist Matei grupează Cartea neamului lui Iisus, Fiul lui David, în trei părți. Cifra trei reprezintă simbolic Sfânta Treime, perfecțiunea, deplinătatea, dar și numărul 14, compus din cifra șapte, reprezintă perfecțiunea omenească’, a spus IPS Laurențiu.

Lăcaș de cult pentru pacienți

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Marius Albu a primit distincția de iconom stavrofor. Părintele Mitropolit a primit din partea parohiei o bederniță cu icoana Sfântului Mina. Vizita IPS Laurențiu la biserica spitalului brașovean s-a încheiat cu sfințirea unei troițe din curtea lăcașului de cult.

Biserica brașoveană a fost construită după încheierea, în 1995, a acordului între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. În 1997 s-a pus piatra de temelie a lăcașului de cult. Pictura a fost executată de Nicolae Gavrileanu, iar iconostasul și strănile, de sculptorul Ion Deac din Maramureș. Sfințirea a avut loc în 2002. ‘Încă de la începutul lucrărilor de construire și până la finalizare, am fost ajutați direct de părintele Mihai Manolache de la Biserica ‘Buna Vestire’ din Brașov, căruia îi mulțumim din inimă’, a spus părintele paroh Marius Albu.

Comentarii Facebook


Știri recente