În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ieri, 27 septembrie, începând cu orele 09:30, pe o scenă special amenajată în fața Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească de către un ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi, condus de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, informează arhiram.ro.
Din soborul de ierarhi au făcut parte Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Înainte de începerea Sfintei Liturghii au fost sfințite cele trei icoane din mozaic de pe exteriorul Catedralei Arhiepiscopale, ce îl înfățișează pe Sfântul Ierarh Nicolae, patronul spiritual al Catedralei, înconjurat de o parte și de alta de Sfinții Ierarhi Antim Ivireanul, Ocrotitorul spiritual al Râmnicului, și Calinic de la Cernica, ctitorul Catedralei.
La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a prezentat Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul manifestărilor dedicate celei de-a XII-a prăznuiri a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, intitulat „Sfinții Ierarhi Antim Ivireanul și Calinic de la Cernica – luminători și ocrotitori ai Arhiepiscopiei Râmnicului”, iar Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a rostit un cuvânt de învățătură.
În continuare a avut loc lansarea Albumului „Cetățile credinței” și a „Ghidului mănăstirilor” din Eparhia Râmnicului. Cu acest prilej au susținut alocuțiuni: Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Lect. Univ. Dr. Vasile Timiș, Secretar de Stat la Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național și părintele Constantin Cîrstea, Consilier Cultural în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului.
La sărbătoarea de ieri au fost prezente autorități locale și de stat, personalități ale vieții culturale vâlcene, preoți, monahi și monahii, elevi seminariști și numeroși credincioși.