Sfânta Liturghie Arhierească în ziua prăznuirii Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul, la Rm. Vâlcea

Manifestările dedicate cinstirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Râmnicului, organizate în Arhiepiscopia Râmnicului în perioada 21-27 septembrie, au culminat pe 27 septembrie, cu Sfânta Liturghie oficiată pe o scenă special amenajată în fața Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, de către un ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, potrivit arhiram.ro.

Înainte de începutul Sfintei Liturghii, de la orele 8,30, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului au fost aduse Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Mănăstirea Curtea de Argeș care au fost însoțite de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Sfintele Moaște au fost primite la intrarea în curtea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, însoțiți de un sobor de preoți, diaconi, monahi și monahii.

Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Mănăstirea Curtea de Argeș au fost purtate în procesiune până la Catedrala Arhiepiscopală, unde au fost așezate la loc de cinste, spre închinare, în fața Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, pe un loc special amenajat, alături de moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul.

După sosirea Sfintelor Moaște, începând cu orele 09,30, a fost oficiată Sfânta Liturghie în sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Din soborul de ierarhi au făcut parte Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Răspunsurile la strană au fost date de Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Râmnicului condusă de Prof. Marian Cristi Stroe.

La sfârșitul Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, au rostit câte un cuvânt de învățătură în care au evocat personalitatea marcantă a Ocrotitorului spiritual al Râmnicului, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Preoții și credincioșii veniți să asiste la Sfânta Liturghie s-au putut închina la Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul și ale Sfintei Mucenițe Filofteia ale căror racle au fost așezate pe un baldachin special amenajat în fața Catedralei Arhiepiscopale, până în după-amiaza zilei de astăzi la orele 17.00.

La sărbătoarea de astăzi au fost prezente autorități locale și de stat, personalități ale vieții culturale vâlcene, preoți, monahi și monahii, elevi seminariști și numeroși credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente