Sfânta Liturghie arhierească în biserica Parohiei Sfinții Martiri Brâncoveni din Craiova

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din cartierul craiovean Pelendava. Aici Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni”, singura cu acest hram din oraș. Vizita Înaltpreasfinției Sale vine în prelungirea unei tradiții mai vechi de a vizita această parohie în duminica imediat următoare Praznicului Sfinților Brâncoveni (16 august), informează site-ul mitropoliaolteniei.ro.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, IPS Părinte Irineu a vorbit credincioșilor despre nemărginita iubire cu care Dumnezeu îmbrățișează lumea, slobozind, asemenea Împăratului din Evanghelia duminicală, povara cea grea a păcatelor noastre: „Mântuitorul Hristos și-a dat viața pentru noi. Pentru neamul nostru a suferit bătăi, ocară și moarte, însă a înviat a treia zi după Scripturi ca să ne învieze și pe noi pentru a ne face prieteni și fii ai Părintelui Ceresc. Prin dumnezeiasca Sa jertfă ne-am putut reîntoarce la casa Tatălui nostru. Iată cum am scăpat de întuneric și de moarte, lucru ce ni se cuvenea, mai întâi pentru greșeala strămoșului nostru și apoi pentru greșelile noastre. Până venirea Domnului în lume, întregul neam omenesc mergea la osândă în iad. Cu toate acestea, prin coborârea Domnului la iad noi am fost ridicați la ceruri ca să putem să ne bucurăm laolaltă cu Tatăl cel Ceresc și cu îngerii Săi”.

Exemplul datornicului nemilostiv, adus în prim plan de textul pericopei duminicale, arată milostivirea fără de margini a Domnului care îl iartă pe păcătos și-l așează încă odată pe cărarea mântuirii, cu condiția de a nu mai păcătui: „Iată cât de repede a iertat Dumnezeu pe cel datornic. Dacă am văzut până acum cât de mult datora acest om Împăratului său, vedem dintr-o dată milostivirea Acestuia care îi iartă tot. Cu siguranță sluga simțea apăsarea datoriei și de aceea credem că, atât de puternică a fost rugăciunea sa, încât a mișcat inima Stăpânului, care i-a mai dat o șansă. Trebuie să mai știm că, pe lângă pedeapsa ce-l aștepta pe cel datornic, ce urma să fie aruncat în temniță, cu el trebuiau să meargă și cei din casa lui, soția, copii și rudele. De aici trebuie să reținem un lucru foarte important și anume că, atunci când suntem păcătoși, păcatele noastre se răsfrâng și asupra familiilor noastre. Când omul este păcătos îi datorează lui Dumnezeu nu numai ceea ce a primit de la El, ci prin lipsa sa de recunoștință, el face ca această datoria să crească și să aducă asupra sa pedeapsa cuvenită”, a conchis IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Comentarii Facebook


Știri recente