Sfânta Liturghie Arhierească în Biserica Parohiei Hotarele II, Protopopiatul Herești

Astăzi 26 iunie, Biserica Ortodoxă s-a aflat în Duminica a II-a după Rusalii (a Sfinților Români), ocazie cu care Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei Hotarele II, Protopopiatul Herești, potrivit episcopiagiurgiului.ro. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a acordat bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil’, din localitatea Hotarele, cel de al doilea hram: Duminica Sfinților Români.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a subliniat importanța prezenței Sfinților în Biserică, ei având rolul de a păstra vie mărturia adevărului în istorie și de a ține deschise largile orizonturi oferite omului. Prin comuniunea cu Sfinții se realizează, de fapt, comuniunea cu Hristos. Totodată, Preasfințitul Părinte Ambrozie a accentuat lucrarea deosebită de canonizare a sfinților români, realizată de Biserica Ortodoxă Română. Sfinții patriei noastre, a arătat ierarhul, au fost plămădiți din evlavia poporului român care, în decursul istoriei, a păstrat un adevărat cult față de înaintașii renumiți prin credința și jertfa lor, față de dascălii de suflet și de credință, din care au răsărit martiri, mărturisitori ai Ortodoxiei pe teritoriul țării noastre și mari trăitori în Hristos din rândurile credincioșilor, cuvioșilor, ierarhilor și preoților. Ei au sporit secole de-a rândul și ne-au înscris în întreaga lume ca popor credincios și vrednic, cu un tezaur de frumuseți duhovnicești care va dăinui până la sfârșitul veacurilor, a încheiat Preasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului a instalat în funcția de Protopop al Protoieriei Herești pe părintele Prof. Dr. Adrian Cazacu, parohul bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil’ din Hotarele. De asemenea, Chiriarhul nostru a evidențiat atât activitatea culturală desfășurată de noul protopop, cât și realizările pastoral-misionare ale acestuia, urându-i succes în noua ascultare. În același timp, Preasfinția Sa a creionat și activitatea bogată desfășurată de fostul protopop al Protoieriei Herești, Pr. Podaru Mihăiță, promovat în funcția de Consilier pe probleme de patrimoniu în cadrul Centrului eparhial.

După citirea gramatei de instalare, părintele Adrian Cazacu a mulțumit Preasfinției Sale pentru încrederea acordată și a sistematizat câteva dintre proiectele următoarei perioade: intensificarea activității social-filantropice, continuarea implementării proiectelor de catehizare ale Patriarhiei Române „Hristos Împărtășit copiilor’ și „Alege Școala!’ și construirea unui nou sediu al Protoieriei Herești care să dispună de sală de conferințe, o sală pentru amenajarea unui Muzeu de icoane, cărți și obiecte de cult vechi și o sală de lectură. Un moment emoționant l-a constituit acordarea de către Episcopul Giurgiului a distincției de iconom stavrofor părintelui Costache Ion, fostul paroh al bisericii parohiei Hotarele II, pentru întreaga activitatea pastoral-misionară, social-filantropică, desfășurată în cele peste patru decenii de slujire.

La eveniment a participat și domnul Neagu Marin, primarul comunei Hotarele, care a primit distincția eparhială „Vrednicia Vlăsceană’ pentru sprijinul acordat locașurilor de cult din comună.

La final, sutele de credincioși prezenți au luat parte la tradiționala agapă și au primit din partea ierarhului lor cărți de rugăciuni, iconițe și ultimul număr al revistei eparhiale.

Comentarii Facebook


Știri recente