„Sfânta Filofteia este o luptătoare cu duhul lumii căzute”

Luni, 7 decembrie 2009, cu ocazia prăznuirii Sfintei Mare Mucenițe Filofteia, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Filofteia” de la Mănăstirea Pasărea și-a prăznuit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La eveniment a participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit cu această ocazie un cuvânt de învățătură, precum și reprezentanți ai Inspectoratului General al județului Ilfov.

La finalul Sfintei Liturghii săvârșită în biserica Mănăstirii Pasărea, din comuna Brănești, județul Ilfov, Patriarhul Daniel a vorbit despre viața Sfintei Filofteia și a evidențiat importanța ei ca model pentru tinerele eleve ale seminarului, evidențiind că viața ei este un model de sfințenie, de milostenie, de evlavie, de rugăciune. „Sfânta Muceniță Filofteia, ca și Sfânta Cuvioasă Parascheva nu sunt cinstite atât de mult pentru o mulțime de lucrări. Ele nu s-au distins printr-o operă misionară, ca marii dascăli ai lumii și ierarhi, ci prin sfințenia propriu-zisă, printr-o smerenie desăvârșită, printr-o evlavie profundă, ceea ce arată că în Biserică, cel dintâi lucru care contează în fața lui Dumnezeu și a oamenilor este credința curată, smerenia și viața de rugăciune, la care trebuie să se adauge faptele bune”, a spus Patriarhul României.

Model de viață sfântă pentru tineri

În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat că Dumnezeu lucrează în fiecare timp și în locuri diferite, iar Sfânta Muceniță Filofteia este, în primul rând pentru tineri, un model de viață sfântă, de credință puternică și de luptă cu greutățile și încercările din viață la o vârstă fragedă. „Sfânta Filofteia este o luptătoare cu duhul lumii căzute, cu păcatul, cu patimile din oamenii răi și, cu toate că simțea răutatea tatălui său și a mamei sale vitrege, nu a răspuns la rău cu rău, la ură cu ură, ci, printr-o răbdare și o smerenie deosebită, a îndurat răul din lume. Această mare calitate a ei de îndurătoare până la moarte fizică a fost semnul că harul lui Dumnezeu care întărește pe oamenii smeriți și evlavioși aduce o putere și o tărie sufletească greu de explicat doar din punct de vedere psihologic”, a mai spus PF Daniel.

Daruri pentru biblioteca seminarului

La final, Patriarhul Bisericii noastre a oferit maicii starețe Mihaela Costache, directoarea seminarului, pentru biblioteca acestei instituții, Sfânta Scriptură și alte noi apariții editoriale. Cu acest prilej, stareța Mihaela Costache a mulțumit Preafericirii Sale pentru prezența la sărbătoarea seminarului și pentru grija pe care o arată școlii. „În mod special vă mulțumesc părinții acestor eleve, întrucât prin grija Preafericii Voastre ne spun că ele vor fi viitorul sănătos al țării noastre, vor deveni mame și soții bune ale neamului nostru românesc”, a spus stareța Mănăstirii Pasărea.

La evenimentul sărbătoresc din cadrul acestui seminar au mai participat elevele seminarului, preoți, profesori, reprezentanți ai Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, ai Inspectoratelor județene, precum și autorități locale.

Înființat în anul 1995

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Filofteia” a fost înființat în anul 1995, cu binecuvântarea Patriarhiei Ortodoxe Române și acordul Ministerului Educației, Cercetării și Inovării.

Seminarul dispune de 5 săli de clasă, sală de informatică, bibliotecă, internat și cantină, ce funcționează în cadrul școlii. Elevele sunt cazate în camere de 8 locuri.

Școala permite studierea unor discipline teologice care contribuie la înțelegerea importanței Bisericii în viața poporului nostru, rolul ei în formarea limbii române, păstrarea identității naționale, construirea unor centre de pictură și arhitectură dincolo de o istorie frământată, dar și în apărarea persoanei în fața globalizării și secularizării mondiale.

articol publicat în ‘Ziarul Lumina’, semnat de Ciprian BRA

Comentarii Facebook


Știri recente