Sfânta Filofteia, cinstită de credincioșii argeșeni

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost în aceste zile în mare sărbătoare deoarece au fost cinstiți Sfânta Muceniță Filofteia și Sfântul Ierarh Nicolae, doi sfinți îndrăgiți și prețuiți de credincioșii argeșeni. Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia au fost purtate în procesiune la Biserica Domnească închinată Sfântului Nicolae, dar și la Catedrala arhiepiscopală.

După cum informează „Ziarul Lumina”, ieri, 7 decembrie 2011, Catedrala arhiepiscopală din Curtea de Argeș a fost neîncăpătoare, deoarece numeroși credincioși au venit să o cinstească pe Sfânta Muceniță Filofteia, ocrotitoarea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în baldachinul de lângă Catedrala arhiepiscopală de Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. Alături de Înalt Preasfinția Sa a fost Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, precum și un sobor de preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie au participat în jur de 5.000 de credincioși. În cuvântul de învățătură, chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a amintit de rolul deosebit pe care îl are Sfânta Muceniță Filoteia în viața spirituală a credincioșilor argeșeni. În ajunul sărbătorii, credincioșii, în frunte cu Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Calinic și slujitori ai altarelor, au participat la o procesiune cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia și cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, aduse de la Mănăstirea Bistrița. Procesiunea a început de la Biserica ‘Sfântul Nicolae Domnesc’ pe Bulevardul Basarabilor, până la Catedrala arhiepiscopală, unde au fost oficiate slujba Vecerniei și Acatistul Sfintei Mucenițe Filofteia.

Hramul Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc”

Biserica ‘Sfântul Nicolae Domnesc’, ctitoria voievodului Basarab întemeietorul (1310-1352), și-a sărbătorit pe 6 decembrie hramul. În lăcașul de rugăciune închinat Sfântului Ierarh Nicolae, au fost aduse în seara zilei de 5 decembrie și moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia. Cu această ocazie, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Calinic a oficiat slujba Vecerniei și Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae. De ziua hramului Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica monument de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Calinic, împreună cu un important sobor de preoți și diaconi. Sute de credincioși au participat la slujbă și s-au închinat la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia. În cuvântul de învățătură, Înalt Preasfinția Sa a amintit de evlavia credincioșilor pentru Sfântul Ierarh Nicolae, care ocrotește de atâtea veacuri frumoasa biserică voievodală din Curtea de Argeș.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului împreună cu un sobor de preoți și diaconi au oficiat slujba de sfințire a noului Așezământ pastoral-social construit în cadrul Parohiei ‘Sfântul Nicolae Drujești’ din Curtea de Argeș. Biserica Domnească din Curtea de Argeș este ctitoria voievodului Basarab I terminată în anul 1352, în cadrul Reședinței voievodale din secolul al XIII-lea. Biserica, monument în cruce greacă înscrisă, de tip complex, este una dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii românești medievale, fiind cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Românească. Picturile murale interioare, deosebit de valoroase, au fost realizate în 1364-1369.

Comentarii Facebook


Știri recente