Sfânta Cuvioasă Parascheva

În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cunoscută în popor și sub numele de ‘Sfânta Vineri’ sau ‘Vinerea Mare’, Cuvioasa Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. S-a născut în Epivata, o localitate aflată pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol, pe atunci capitala Imperiului Bizantin.

După ce a vizitat Ierusalimul, Sfânta Cuvioasă Parascheva a intrat într-o mănăstire de călugarițe, în pustiul Iordanului, unde s-a nevoit în post și rugăciune.

În anul 1641, după ce Vasile Lupu, binecredinciosul domn al Moldovei, a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, întâistătătorul ei de atunci, Patriarhul Partenie I, a hotărât să-i ofere, drept recunoștință, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în ședinta din 28 februarie 1950 canonizarea unor sfinți români, precum și generalizarea cultului unor sfinți ale caror moalte se găsesc în țara noastră. Prima slujbă închinată Sfintei Cuvioase Parascheva a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Iași, la 14 octombrie 1955, în prezența a numeroși ierarhi români, precum și a unor reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Rusă și Bulgară.

Sursa: TRINITAS TV

Comentarii Facebook


Știri recente