Sfânta Cuvioasă Parascheva ocrotește mai multe biserici moldave

Biserica Ortodoxă Română o sărbătorește astăzi, 14 octombrie 2009, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Zeci de lăcașuri de cult din Mitropolia Moldovei și Bucovinei sunt închinate Sfintei pe care credința strămoșească a numit-o „mult folositoare”, ale cărei sfinte moaște se află la Catedrala mitropolitană din Iași, informează cotidianul Ziarul Lumina.

Sfânta Cuvioasă Parascheva va fi cinstită în mod deosebit astăzi la Catedrala mitropolitană din Iași, unde Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de alți arhierei ai Bisericii noastre și ai altor Biserici ortodoxe din străinătate, va săvârși slujba Sfintei Liturghii pe un podium special amenajat în curtea Mitropoliei. Credincioșii vor putea să se închine în tot acest timp moaștelor Sfintei Parascheva, care au fost scoase în procesiune încă de sâmbătă, 10 octombrie 2009, și așezate pe baldachinul din fața Catedralei mitropolitane din Iași. Catedrala mitropolitană din Iași mai are încă două hramuri, și anume „Întâmpinarea Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Construcție monumentală din veacul al XIX-lea, sfântul lăcaș a fost ridicat pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: Biserica Albă si Biserica Stratenia. Piatra de temelie și construcția propriu-zisă a actualei Catedrale mitropolitane din Iași se datorează mitropolitului Veniamin Costachi. Începând din anul 2006, la Catedrala mitropolitană din Iași se derulează ample lucrări de restaurare și consolidare. În urmă cu 2 ani, de hramul Sfintei Parascheva, odată cu terminarea unei părți a lucrărilor, a fost resfintit altarul acestui așezământ. Lucrările continuă și în prezent, urmând a se finaliza în 2011.

În Arhiepiscopia Iașilor mai multe sfinte lăcașuri se află astăzi în sărbătoare. O parte dintre acestea au primit în ultimii ani din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei un veșmânt care a acoperit moaștele Sfintei Parascheva. La Biserica „Sfânta Parascheva” din Botoșani au fost aduse încă de vineri, 9 octombrie 2009, de la Catedrala mitropolitană din Iași, moaștele a 15 sfinți ai Bisericii noastre. La Biserica „Sfânta Parascheva” din Iași, din vecinătatea Bibliotecii Central Universitare, a avut loc aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, în calitate de delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan.

Hram va fi astăzi și la Catedrala arhiepiscopală din Roman, unde Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat aseară slujba Privegherii. Astăzi va fi săvârșită slujba Sfintei Liturghii de către preoții slujitori ai Catedralei.

Unul dintre sfintele lăcașuri de cult din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților care își serbează astăzi hramul se află în municipiul Suceava. Programul liturgic de la Biserica „Sfânta Vineri”, unde este paroh pr. Minu Mititelu, protopop al Protopopiatului Suceava 2, a început aseară cu slujba Privegherii, urmând ca astăzi să fie oficiate slujba Acatistului și Sfânta Liturghie. La această sărbătoare au fost prezenți aseară preoți din cadrul Centrului Eparhial Suceava.

Comentarii Facebook


Știri recente