Sfânta Cuvioasă Parascheva cinstită în Arhiepiscopia Râmnicului

În ziua prăznuirii „Sfintei Cuvioase Parascheva, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia Mălaia, județul Vâlcea, care și-a serbat hramul.

Sărbătoarea a început cu slujba Utreniei, Acatistul ‘Sfintei Parascheva’ și a continuat cu Sfânta Liturghie. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor și ostenitorilor acestui sfânt locaș, informează arhiram.ro.

La sfârșitul slujbei, Părintele Exarh Vartolomeu Androni a rostit un cuvânt de învățătură, în care a elogiat viața și activitatea Sfintei Cuvioase Parascheva, sfătuindu-i pe credincioșii prezenți să-i urmeze exemplul de curățenie sufletească, milostenie și sfințenie și să înalțe rugăciuni către ea spre a mijloci la Dumnezeu pentru mântuirea sufletelor lor:

În continuare a avut loc lansarea monografiei „Odă comunei Mălaia – 495 de ani de atestare a locurilor natale” scris de părintele Nicolae Moga, de la parohia „Sfântul Nicolae” din Voineasa. Cu acest prilej au susținut alocuțiuni: Părintele Exarh Vartolomeu Androni, Domnul Inginer Dr. Mihai Sporiș – eseist și Părintele Nicolae Moga – autorul cărții.

La această mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe prăznuită la Mălaia au participat autorități locale, preoți și numeroși credincioși din parohie și din satele învecinate.

Biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Sfântul Iosif” din comuna Mălaia, județul Vâlcea, a fost începută în anul 1958 de preotul Nicolae Marinescu și terminată în anul 1979 cu binecuvântarea PS Iosif Gafton, Episcopul Râmnicului și Argeșului și cu cheltuiala și osteneala credincioșilor mălăieni, preot paroh fiind părintele Iconom Stavrofor Nicolae Niță. Pictura a fost realizată de pictorii Titu și Alexandra Drăgulescu, iar târnosirea Bisericii a avut loc la data de 14 octombrie 1979.

De asemenea, credincioșii Parohiei Mologești, comuna Laloșu, județul Vâlcea, și din localitățile învecinate au sărbătorit, joi 14 octombrie 2010, hramul bisericii parohiale închinat Sfintei Cuvioase Parascheva. Sfânta Liturghie oficiată cu acest prilej a fost săvârșită de un sobor de preoți în frunte cu Părintele Iulian-Mădălin Bușagă, Protopop de Drăgășani.

La slujbă au luat parte oficialități locale și numeroși credincioși din parohie și din satele învecinate.

Biserica parohială cu hramul ,,Cuvioasa Parascheva”, din satul Mologești, a fost zidită în anul 1859, pe locul celei construite din lemn, în anul 1825; consolidată în anii 1898 și 1967.

Comentarii Facebook


Știri recente