Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este sărbătorită, astăzi, în Biserica Ortodoxă

Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este sărbătorită, astăzi, 1 aprilie, în Biserica Ortodoxă. De asemenea, ea este pomenită în a cincea duminică din Postul Mare Duminica.

Viața acestei cuvioase, care a trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea și a trecut la Domnul în anul 431, a fost consemnată în scris de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului (550-638), și a fost găsită la călugării de la Mănăstirea Sfântul Sava de lângă Iordan. „Viața Sfintei Maria Egipteanca” este citită în Postul Mare, în cadrul Deniei Canonului Sfântului Andrei Criteanul din săptămâna a cincea din Postul Mare.

Conform celor consemnate de Sfântul Sofronie al Ierusalimului, la vârstă de 12 ani și-a părăsit familia pentru a se prostitua în Alexandria. După 17 ani petrecuți aici în desfrâu, pleacă la vârsta de 29 de ani pe o corabie la Ierusalim pentru a se prostitua, deoarece foarte mulți egipteni și libieni mergeau la sărbătorea Înălțării Sfintei Cruci pentru a se închina la lemnul Crucii Mântuitorului, aflat în biserica de pe Golgota ridicată de Sfânta Împărăteasă Elena. Ajungând la Ierusalim și dorind să se închine la lemnul Sfintei Cruci, nu a reușit să pătrundă în locașul de cult, decât după ce s-a rugat și s-a căit pentru păcatele sale înaintea unei icoane a Maicii Domnului, aflată în curtea bisericii. Apoi, călăuzită de Maica Domnului pleacă în pustia de dincolo de Iordan unde trăiește în asceză. După 18 ani reușește să învingă patima desfrânării. Sfântul Zosima a găsit-o atunci după 47 de ani de viețuire pustnicească, pe când avea vârsta de 76 de ani. Sfânta i-a povestit viața ei și la chemat după un an pe malurile Iordanului, pentru a se întâlni în Joia Mare. S-au revăzut, dar Maria a apărut pe malul opus al Iordanului. Pentru a-l întâlni pe Zosima, cuvioasa a mers pe apă în mod miraculos. Maria a primit Sfânta Împărtășanie și a trecut înapoi Iordanul. După un an, Zosima s-a întors în apropierea Iordanului și a găsit trupul Mariei împreună cu un mesaj scris pe nisip, în care îi cerea să o înmormânteze și îi spunea că a murit anul anterior, imediat după primirea Sfintelor Taine. Zosima a săpat groapa pentru trupul cuvioasei, ajutat de un leu.

Pustnicia de 47 de ani a Sfintei Maria Egipteanca e un model de pocăință pentru toți creștinii.

Comentarii Facebook


Știri recente