Sfânta Cruce este izvorul puterii de a birui patimile

În Duminica a treia a Postului Mare, Biserica cinstește Sfânta Cruce. La sfintele slujbe este înălțată crucea împodobită cu flori, iar credincioșii se închină cu evlavie, cinstind Patimile și Învierea Mântuitorului. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit în cuvântul de învățătură, rostit în Paraclisul ‘Sfântul Grigorie Luminătorul’ din Reședința patriarhală, despre semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii, după cum informează „Ziarul Lumina”.

‘Duminica Sfintei Cruci de la mijlocul Postului Mare are înțelesuri deosebite după cum ne arată Însuși Mântuitorul, care spune: ‘Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie’. Această lucrare duhovnicească de lepădare de sine, de purtarea crucii și de urmare a lui Hristos se intensifică mai ales în Postul Sfintelor Paști’, a spus Preafericirea Sa. Lepădarea de sine și purtarea crucii sunt lucrări pe care Mântuitorul le arată ca fiind necesare pentru a dobândi harul Învierii Sale. Omul cel vechi, egoist, autonom și autosuficient trebuie să moară răstignit duhovnicește pe cruce prin lepădarea de sine și trezirea conștiinței că suntem păcătoși și neputincioși în a face binele singuri, fără Dumnezeu. ‘Lepădarea de sine înseamnă să nu mai faci voia ta, ci să împlinești voia lui Dumnezeu. Luarea crucii înseamnă asumarea conștientă a dimensiunii nefericite a vieții, care poate să fie o durere, o boală netămăduită, o patimă nevindecată, o neîmplinire, o suferință sau un eșec. Crucea poate fi răstignirea permanentă a omului între idealul propus și rezultatul obținut, căci după cum spune Sfântul Apostol Pavel, ‘Nu fac binele pe care îl voiesc, ci răul pe care nu-l voiesc, pe acela îl săvârșesc’. Purtarea crucii este constatarea că există în sufletul nostru o dorință, adesea nobilă și frumoasă, dar și neputința de a împlini ce dorim. Realizarea binelui este o cruce pentru fiecare om care se luptă duhovnicește spre a depăși limitele și păcatele sale și a se vindeca de ce este rău și pătimitor’, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Crucea este nedespărțită de Domnul Hristos

Sfânta Cruce este izvorul puterii care biruie păcatele, pentru că este nedespărțită de Mântuitorul Hristos, care a dărâmat o dată pentru totdeauna stăpânirea celui rău. Prin ascultarea Sa desăvârșită de Tatăl până la moarte pe cruce, dar și prin învierea sa dumnezeiască din morți, Mântuitorul a arătat că drumul spre înviere nu poate fi despărțit de cruce. ‘Noi legăm crucea de Persoana lui Hristos. Ea devine armă de biruință asupra păcatului și a morții, semn al învierii. Crucea despărțită de Hristos nu are nici o putere, iar Hristos despărțit de Crucea Sa nu mai este Hristos, Domnul nostru cel răstignit și înviat. Crucea este semnul iubirii jertfelnice a lui Hristos care a biruit păcatul și moartea și a dăruit lumii viață veșnică. Făcând această legătură între purtarea crucii și urmarea lui Hristos, vedem că puterea crucii își trage toată tăria sa, toată lumina, din persoana Mântuitorului Iisus Hristos, care s-a răstignit pentru noi, oamenii, și a înviat din morți’, a explicat Patriarhul României. Preafericirea Sa a mai spus că Sfinții Părinți au rânduit ca Sfânta Cruce să fie prăznuită în mijlocul Postului Mare pentru a încuraja credincioșii în drumul spre Înviere și a le aduce aminte de pomul vieții din mijlocul Raiului de care neamul omenesc a fost despărțit prin neascultarea lui Adam. Prin ascultarea lui Hristos, noul Adam, crucea a fost înfiptă în mijlocul lumii ca un nou lemn dătător de viață și nu mai suntem despărțiți de Dumnezeu, ci suntem împăcați și fii ai vieții veșnice.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…