Sfânta Cruce, cinstită în toată Moldova

Zeci de biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei și-au serbat ieri, 14 septembrie 2009, de Înălțarea Sfintei Cruci, hramul. Credincioșii au participat la slujba Vecerniei unită cu Litia din ajunul praznicului, apoi s-au rugat în cadrul Sfintei Liturghii oficiată atât în bisericile închinate Sfintei Cruci, cât și în cele care poartă alte hramuri.

Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din cartierul ieșean Nicolina, din Protopopiatul Iași 2, și-a serbat ieri hramul. Programul liturgic a început încă de duminică seara, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la care a participat un sobor de 21 de preoți, din care au făcut parte și pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, care a transmis binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. „Sfânta Cruce aduce o bucurie desăvârșită pentru toți credincioșii noștri ortodocși. Peste 1.000 de enoriași au participat la hramul bisericii noastre, bucurându-se de împreună-rugăciunea unui sobor numeros de preoți. Toți cei care au participat seara la slujba Vecerniei au primit câte un pachețel cu alimente. Ieri a fost oficiată slujba Utreniei și slujba Sfintei Liturghii, iar la final a avut loc o agapă creștină”, a declarat pr. paroh Constantin Grigore, consilier juridic al Centrului Eparhial Iași.

Hram a fost ieri și la Mănăstirea Râșca din județul Suceava. Duminică seara a avut loc slujba Privegherii, urmând ca ieri programul liturgic să continue cu slujba Ceasurilor, a Acatistului și Sfânta Liturghie, la finalul căreia pelerinii au participat la o agapă creștină.

În cadrul slujbei de hram din filia Perchiu a parohiei Gâlești, Protopopiatul Onești, copiii au participat, înainte de a merge la școală, la Sfânta Liturghie în cadrul căreia s-au împărtășit. „Credincioșii noștri păstrează tradiția și rânduiala Bisericii și au pregătit mâncare de post. Se mai obișnuiește ca de hram rudele să se întâlnească între ele”, a relatat pentru cotidianul Ziarul Lumina, pr. paroh Marian Minea.

Comentarii Facebook


Știri recente