Sfânta Cruce, cinstită de mii de pelerini

Înălțarea Sfintei Cruci este praznicul ce face din Schitul Sădinca, județul Sibiu, un important loc de pelerinaj pentru sute de credincioși din Ardeal, dar și din alte părți ale țării. Alte pelerinaje importante au avut loc, cu ocazia hramului, la mănăstirile Cășiel, județul Cluj, Lupșa, județul Alba, Prislop, județul Hunedoara, și Săpânța – Peri, județul Maramureș. Slujbe arhierești în cinstea praznicului s-au oficiat și la Catedrala episcopală din Oradea, precum și în localitatea sălăjeană Chizeni, unde a fost târnosit un nou lăcaș de cult.

Sfânta Liturghie a fost oficiată la Schitul Sădinca de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, la altarul de vară, iar din soborul de preoți au făcut parte arhimandritul Visarion Joantă, exarhul mănăstirilor în Arhiepiscopia Sibiului, protosinghelul David Stoica, inspectorul eparhial din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Corneliu Voinea, protopopul de Sibiu, pr. Ioan Coșa, protopopul de Săliște, pr. Ioan Ciocan și alți slujitori.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre semnificațiile Sfintei Cruci, despre evenimentul istoric al descoperirii și înălțării Sfintei Cruci din anul 335, a explicat mărturisirea de credință exprimată prin însemnare cu Sfânta Cruce și a tâlcuit textele biblice citite la Apostolul și Evanghelia de la Sfânta Liturghie. Ierarhul a oferit distincția ‘Crucea șaguniană pentru mireni’ unei binefăcătoare a schitului și a Centrului eparhial din Sibiu, Mihaela Mihnea. Protos. David Stoica a mulțumit ierarhului pentru vizită și i-a oferit un engolpion. La rândul ei, primarul comunei Loamneș, Maria Greavu, a mulțumit IPS Laurențiu pentru prezența la schit și a anunțat că s-a aprobat asfaltarea drumului către Sădinca.

Hram la Cășiel

La hramul Mănăstirii Cășiel, după cum ne informează Ziarul Lumina, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

IPS Andrei le-a vorbit credincioșilor despre iubirea supremă a Mântuitorului Hristos pentru omenire. La hram au participat peste 3.000 de oameni din diferite părți ale țării, care au venit de joi, 13 septembrie, pentru a participa la toate slujbele oficiate cu ocazia hramului și pentru a se închina la părticica din lemnul Sfintei Cruci și sfintelor moaște din mănăstire.

Sărbătoarea Mănăstirii Lupșa

Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un impresionant sobor de preoți, a oficiat Sfânta Liturghie cu ocazia hramului la Mănăstirea Lupșa și a rostit un cuvânt de învățătură pentru miile de credincioși participanți. Întemeiată de călugării ce sihăstreau în Țara Moților, Mănăstirea Lupșa este una din cele mai vechi așezări monahale de pe Valea Arieșului. Biserica de lemn datează din 1429 și îl are ca ctitor pe boierul Stanislav, din familia cneazului Cândea de la Lupșa. În 1820 mănăstirea a fost desființată, iar călugării au fost alungați de autoritățile habsburgice. La praznicul Înălțării Sfintei Cruci din 1980, cu ocazia resfințirii bisericii, oficiată de episcopul Emilian Birdaș, mănăstirea a primit hramul ‘Înălțarea Sfintei Cruci’. În prezent, monahii se roagă într-un nou și spațios paraclis cu hramul ‘Cuviosul Siluan’ și sunt aproape de finalizarea unui complex ce include stăreția, trapeza, biblioteca și noile chilii. În 2004, mănăstirea a primit din partea arhimandritului Efrem, egumenul Mănăstirii Vatopedi din Sfântul Munte Athos, o icoană a Maicii Domnului ferecată în argint, copie fidelă a icoanei ‘Paramythia’ (Mângâietoarea) de la Vatopedi.

Slujbă arhierească la noua Catedrală episcopală orădeană

La Catedrala episcopală ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei’ din Oradea, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Sofronie, înconjurat de slujitori ai lăcașului de cult, în prezența unui mic fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci. PS Sofronie a hirotonit pe diac. Andrei Ionuț Laza ca preot misionar pentru Protopopiatul Beiuș, la Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’ și ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Parohia Cucuceni, iar pe absolventul de teologie Ioan Mihael Trip ca diacon misionar pentru Protopopiatul Tinca, la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Parohia Vintere. Noul preot a primit și hirotesia de duhovnic.

În cuvântul de învățătură, PS Sofronie a vorbit despre importanța Sfintei Cruci.

‘Prin rânduiala proniei dumnezeiești, anul acesta avem și noi la Catedrala episcopală cea nouă din Oradea, până la 30 septembrie, spre cinstire și închinare, o cruce în care este așezată o mică părticică din adevărata Cruce pe care a fost răstignit Domnul Hristos’, a spus ierarhul. La finalul slujbei, credincioșii au avut posibilitatea să se închine și să sărute crucea ce adăpostește fragmentul sfânt.

Sfințire în localitatea sălăjeană Chizeni

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a târnosit biserica din filia Chizeni, Parohia Dobrocina, din Protopopiatul Jibou, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-a aflat și pr. protopop Dan Dregan. Pentru lucrările efectuate la lăcașul de cult, cât și pentru cele în plan pastoral, pr. paroh Florin Marian Pop a fost hirotesit sachelar. În cuvântul de învățătură, PS Petroniu a felicitat pe pr. Paul-Iulian Chiroban, în timpul păstoririi căruia s-au început lucrările la biserică, și pe pr. Florin-Marian Pop, precum și pe credincioși, pentru lucrări și jertfelnicie. Ierarhul a continuat apoi cu tâlcuirea Evangheliei zilei și a expus istoria lemnului Sfintei Cruci.

Hram la Mănăstirea Prislop

La Mănăstirea Prislop, Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe o scenă amplasată în apropierea bisericii. Alături de Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, au fost prezenți la hram Preasfințitul Daniil, Episcop-locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În cuvântul de învățătură, PS Daniil a vorbit despre sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, care întinde un pod de lumină până în Vinerea Patimilor, ziua răstignirii Mântuitorului, iar PS Andrei Făgărășanul a vorbit despre nașterea semnului Sfintei Cruci din punct de vedere istoric.

PS Gurie a mulțumit ierarhilor, preoților și diaconilor, precum și obștii monahale, dar și pelerinilor care au venit din toată țara. După Sfânta Liturghie, soborul de clerici însoțit de credincioși a urcat la mormântul părintelui Arsenie Boca, unde au săvârșit o slujbă de pomenire pentru cei care odihnesc în cimitirul mănăstirii.

Mii de maramureșeni, îmbrăcați în renumitul port tradițional, dar și credincioși de dincolo de Tisa, din Ucraina, au participat vineri, 14 septembrie, la hramul celei mai înalte biserici de lemn din Europa, biserica Mănăstirii Săpânța – Peri. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhireu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, înconjurat de sobor de preoți și diaconi. Distrusă în 1703, Mănăstirea Săpânța Peri a fost reconstruită recent, în apropiere de locul original, aflat în prezent în Ucraina. Piatra de temelie a fost pusă în 1997, lăcașul fiind sfințit în 2003.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…

Oficial: Adresele Patriarhiei către autorități privind asistența religioasă și înmormântarea în cazurile de Covid, respectiv sărbătorirea Învierii

În contextul informațiilor apărute în presă, în ultimele zile, cu privire la demersurile pentru modificarea unor acte normative referitoare la persoanele infectate cu noul Coronavirus, prezentăm, mai jos, conținutul adreselor Patriarhiei Române către autoritățile publice…