Sf. Voievod Stefan cel Mare este cel mai pretuit dintre toti romanii de peste veacuri. Asa arata rezultatele proiectului ‘Mari Romani’ ce a demarat in data de 27 mai si s-a incheiat aseara. Aflat in fruntea clasamentului, Sfantul Stefan cel Mare este considerat de catre majoritatea romanilor personalitatea care a marcat pe deplin istoria neamului si a Bisericii romanesti. In cuvantul de invatatura rostit de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in cadrul slujbei Sf. Liturghii oficiata in data de 2 iulie a.c., la Manastirea Miclauseni, judetul Iasi, IPS Sa a evidentiat chipul Sfantului Voievod Stefan cel Mare ca luptator pentru apararea crestinatatii: ‘Multumim lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a dat poporului roman, prin acest luptator neinfricat pentru apararea credintei stramosesti si pentru apararea Europei crestine. In al doilea rand, insa, Stefan cel Mare si Sfant n-a fost numai viteaz, ci a fost si evlavios. A construit peste 40 de biserici si manastiri, dupa traditie 44. In timpul domniei sale de 47 de ani, numai doi ani nu a avut razboi. Deci, a avut o viata plina de jertfa, de lupta, de veghe, si a simtit ca biruintele sale nu sunt rezultatul vitejiei lui si intelepciunii sale strategice, ci, in primul rand, biruintele lui erau lucrarea harului lui Dumnezeu. Totdeauna, bupa biruinte spunea: ‘Cu ajutorul preamilostivului Dumnezeu am biruit’. Nu s-a laudat niciodata cu vitejia sa, cu intelepciunea sa, ci cu ajutorul Atotputernicului si Atotmilostivului Dumnezeu, iar atunci cand a fost infrant, a zis: ‘Pentru pacatele noastre a ingaduit Dumnezeu sa biruiasca vrajmasul’. Deci, avem recunostinta ajutorului primit de la Dumnezeu si pocainta pentru pacat. De aceea, Biserica l-a trecut in randul sfintilor, pentru ca era un om al pocaintei si un om al recunostintei, al recunoasterii lucrarii lui Dumnezeu in viata lui’.
A început Luna pentru viață 2021 „Uniți pentru viață”: Calendarul activităților de la București
Asociațiile România pentru viață și Studenți pentru viață din București au publicat calendarul activităților din Luna pentru viață 2021. Anul acesta, Luna pentru viață și Marșul pentru viață au tema „Uniți pentru viață”. Majoritatea activităților…
Igor Belei despre proiectele Diaconia: Emoţiile prevalează în faţa cifrelor
Igor Belei, Directorul executiv al Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, a vorbit într-un interviu despre evoluţia şi proiectele viitoare ale instituţiei prin prisma celor două decenii de activitate. ”Emoţiile prevalează în faţa cifrelor Printre…
Parastas pentru victimele pandemiei, la Suceava
Victimele pandemiei vor fi pomenite miercuri în Paraclisul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, anunţă eparhia. Slujba va fi oficiată în contextul împlinirii unui an de la diagnosticarea primului caz de Covid pe teritoriul…
Joi va avea loc Simpozionul „Colocviile Putnei”
Simpozionul „Colocviile Putnei”, ajuns la ediţia a XXV-a, va avea loc joi, 4 martie 2021. Comunicările se vor desfășura online. Moderarea evenimentului se va face din Sala de conferințe a Centrului Cultural „Mitropolit Iacov Putneanul”…
Mărțișoare la Bojdeuca lui Creangă: Scriitorul are dedicate cinci zile de sărbătoare pe ambele maluri ale Prutului
Festivalul Național de Literatură pentru Copii „Ion Creangă” de la Iași și „Zilele Creangă” de la Chișinău au debutat luni, la 184 de ani de la nașterea scriitorului. Seriile de manifestări, realizate în parteneriat România-Republica…