Sf. Treime este ocrotitoarea mai multor manastiri din tara

Manastirea Cozia, ctitorie a Voievodului Mircea cel Batran, isi sarbatoreste hramul

Ridicat in secolul al XIV-lea, sfantul lacas are o importanta deosebita mai ales pentru remarcabila activitate bisericeasca si culturala desfasurata de-a lungul timpului. Parintele Vartolomeu Androni, staretul Manastirii Cozia si exarh al Episcopiei Ramnicului, ne-a facut o prezentare a acestui sfant lacas: ‘Una dintre marile ctitorii ai voievozilor romani ai Tarii Romanesti este Manastirea ‘Sf. Treime’ pe care obstea noastra ii sarbatoreste astazi hramul. Pastreaza arhitectura originala, sculpturile din piatra la ferestre, precum si rozetele care o inconjoara, dar si picturi in pronaos. Ea a fost ridicata intre 20 mai 1386-1388, fiind ctitoria lui Mircea cel Batran care a organizat si a condus destinele poporului roman intre anii 1386-1418. Manastirea a fost inaltata pe locul numit ‘Nucet’, pe Olt, si i s-a spus si manastirea de la Nucet fiind cladita intr-o regiune foarte prilenica pentru cresterea nucilor’. Sub raport artistic, Manastirea Cozia are o valoare inestimabila prin varietatea arhitecturii, a sculpturii in piatra sau lemn si a icoanelor pe lemn. De asemenea, la Manastirea Cozia s-au format importante personalitati bisericesti care au luptat pentru pastrarea si valorificarea valorilor crestine romanesti: ‘Pe langa faptul cultural, artistic si teologic, aici si-au desfasurat activitatea calugari carturari si cei care au contribuit la dezvoltarea culturii romanesti, cu toti contribuind in vremuri de pace sau in vremuri de mai putina pace la pregatirea poporului roman pentru a-si apara credinta si neamul. Au fost aici stareti de renume, dintre care unii au devenit episcopi, au devenit mitropoliti etc’. Parintele Vartolomeu Androni ne-a vorbit si despre programul liturgic prilejuit de hramul Manastirii Cozia: ‘Am oficiat o Priveghere mai dezvoltata, adica Pavecernita Mare, Litia si Utrenia. Astazi am facut Acatistul Sf. Treimi, dupa aceea Ceasurile si Sf. Liturghie la care a participat un sobor de 35 de preoti. Acest hram inseamna o incredere si o intarire’.

Manastirea Buciumeni, din judetul Galati, isi sarbatoreste hramul in ziua inchinata Sf. Treimi

Manastirea dateaza din prima jumatate a secolului al XX-lea. Aceasta a fost insa ridicata pe locul unui vechi lacas de rugaciune construit in timpul domnitorului Alexandru cel Bun. ‘Cele 45 de maici impletesc zilnic rugaciunea cu munca, ingrijindu-se de mantuirea sufletelor si de randuielile manastirii. Din initiativa PS Casian, episcopul Dunarii de Jos, la noi este organizat in fiecare an, cu ocazia hramului, un pelerinaj la care participa tineri liceeni si credinciosi din toate parohiile. Vin cam 1.000 de tineri. De aceea, in fiecare an la Buciumeni se fac pachete cu hrana rece pentru fiecare credincios care trece pragul manastirii. Dupa ce iau parte la agapa, tinerii participa la un dialog pe diverse teme de credinta, cu preotii profesori care vin la hram’, ne-a declarat maica Macrina Huma, de la Manastirea Buciumeni. Mii de credinciosi din intreaga tara au participat astazi la hramul acestei manastirii. ‘Astazi este o sarbatoare atat de frumoasa incat, intr-un fel, Dumnezeu intreg, prin Tatal, prin Fiul si prin Sfantul Duh ne sunt noua mai apropiati ca oricand. Lumea trebuie sa stie ca daca il cauta pe Dumnezeu la manastiri, il si gaseste si poate ca si pleaca si cu El spre casa, spre ai lui, spre bucuria vietii lui’, a spus vicarul Episcopiei Dunarii de Jos, arhim. Daniil Oltean, informeaza Rompres. Sute de liceeni din judetele eparhiei, Galati si Braila, au luat parte la convorbiri duhovnicesti cu preotii prezenti la sarbatoarea de astazi, pe diverse teme de credinta, morala si cultura, sarbatoarea incheindu-se cu o agapa crestina, unde pelerinii au primit bucate pregatite de calugaritele manastirii.

Manastirea din comuna Podgoria, judetul Buzau, se afla in sarbatoare

Vechea denumire a manastirii este ‘Podul Bulgarului’ si dateaza din anul 1940. Manastirea de maici numarara astazi in jur de 22 de vietuitoare. Mai multe detalii privind locasul de cult ne-au fost oferite de catre maica stareta, Emanuela Enea: ‘Biserica mare este construita din lemn, nu are pictura interioara, fiind o adevarata catedrala. Mesterii provin din zonele apropiate Ramnicului Sarat, pentru ca manastirea se afla la 10 km distanta de acest oras, oamenii dimprejur contribuind cu munca lor, cu putinul lor in vremuri destul de grele, deoarece era dupa cel de-al doilea razboi mondial. A fost destul de greu, dar ravna lor a fost mare ca sa faca in acest loc o manastire si Dumnezeu le-a ajutat’. Maica stareta Emanuela Enea ne-a vorbit si despre cum s-a sarbatorit hramul ‘Sfanta Treime’ in cadrul acestei manastiri din judetul Buzau: ‘Am facut Priveghere aseara, iar astazi dimineta am facut Sf. Liturghie, a continuat apoi cu parastaul pentru ctitori si toti cei care ii pomenim dintre cunoscuti si necunoscuti, dintre cei apropiati sau dintre cei pe care nu are nimeni cine sa-i pomeneasca, dupa care a urmat masa frateasca’.

Comentarii Facebook


Știri recente