Sf. Trei Ierarhi sunt patronii spirituali ai invatamantului teologic ortodox

Sf. Trei Ierarhi, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie Teologul si Sf. Ioan Gura de Aur, au trait in secolul al IV-lea. Acesti trei mari dascali si ierarhi sunt pomeniti in calendare si separat pe parcursul lunii ianuarie: pe 1 ianuarie – Sf. Vasile cel Mare, pe 25 – Sf. Grigorie Teologul si pe 27 – Sf. Ioan Gura de Aur, ei fiind considerati protectorii si patronii invatamantului teologic ortodox din toata lumea. Pr. prof. dr. Nicolae Necula, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’ din Bucuresti, ne-a spus care sunt motivele pentru care Sfintii Trei Ierarhi au fost alesi ocrotitori spirituali ai tuturor institutiilor de invatamant teologic ortodox: ‘Din vremea Patriarhului Justinian a devenit traditia aceasta sfanta si frumoasa ca Institutele de Teologie si Facultatile de Teologie sa fie patronate de Sf. Trei Ierarhi. Nu se putea nume mai reprezentantive si mai potrivite, mai frumoase pentru Biserica, decat aceste nume ale celor mai mari reprezentanti ai teologiei din secolul al IV-lea, secolul de aur al Bisericii. Gandirea profunda si stralucita a Sf. Grigorie Teologul, evlavia, viata ascetica si sfintenia vietii Sf. Vasile cel Mare si, mai ales, elocinta si iubirea de oameni a Sf. Ioan Gura de Aur, care pot si astazi ca exemplu pentru teologi. Acestia au fost foarte buni in cunoasterea Sf. Scripturi, oameni de profunda si larga cultura teologica si laica, oameni care au urmarit idealul desavarsirii, fiind stapaniti de dorinta de perfectionare a lor insisi si a semenilor lor si au fost animati de dorinta de bine pentru semenii lor, prin tratatele lor nemuritoare de teologie si meditand la Sf. Scriptura si interpretandu-o’. La hramul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’ din Bucuresti a participat astazi PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, care a oficiat slujba Sfintei Liturghii la paraclisul facultatii. Ce alte manifestari au fost incluse in programul de astazi ne-a spus parintele lect. dr. David Pestroiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’ din Bucuresti: ‘S-a desfasurat Sf. Liturghie arhiereasca la paraclisul ‘Sf. Ecaterina’ al Facultatii noastre de Teologie, slujba care a fost oficiata de PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de un sobor de preoti din care a facut parte parintele decan, pr. prof. dr. Nicolae Necula, parintii prodecani, ceilalti profesori, cadrele didactice ale facultatii noastre. Apoi, a avut loc o agapa frateasca la cantina Institutului Teologic, iar seara, la orele 18.00, manifestarea festiva prilejuita de sarbatoarea Sf. Trei Ierarhi, s-a desfasurat in Aula mare a Patriarhiei, cu un concert festiv si sustinerea prelegerii academice legata de sarbatoarea hramului facultatii noastre’.

Profesorii si studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi i-au sarbatorit pe Sfintii Trei Ierarhi, ca si in anii precedenti, la Catedrala mitropolitana din Iasi, unde au participat la Sfanta Liturghie. Parintele prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, ne-a spus care este motivul pentru care studentii facultatii nu organizeaza in aceste zile si alte manifestari dedicate Sfintilor Trei Ierarhi: ‘S-a obisnuit in trecut ca sarbatoarea inchinata Sf. Trei Ierarhi, care sunt patronii scolilor de teologie ortodoxa, sa aiba mai multe componente, si anume o componenta culturala, o componenta liturgica, dar si alte manifestari care aveau loc. Studentii nostri sunt in sesiune in aceasta perioada si atunci am considerat de cativa ani incoace ca cea mai adecvata modalitate de cinstire a Sf. Trei Ierarhi este cea liturgica’.

Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu ii sarbatoreste si ea pe Sfintii Trei Ierarhi, ocrotitorii scolilor teologice. Ce manifestari au fost organizate la aceasta institutie in cinstea Sfintilor Trei Ierarhi ne-a spus pr. prof. univ. dr. Dorin Zosim Oancea, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘Primul eveniment a fost cel liturgic care, cu siguranta, il impartasim toate facultatile de teologie din tara si sunt convins ca si din restul lumii ortodoxe, si anume a constat in participarea la Sf. Liturghie a tuturor membrilor facultatii, respectiv celebrarea Sf. Liturghii de catre cadrele didactice ale facultatii. Acest lucru s-a intamplat in Catedrala mitropolitana. Dupa incheierea Sf. Liturghii ne-am intalnit in interiorul facultatii pentru a asculta doua comunicari stiintifice cu o tema axata pe problematica Sf. Trei Ierarhi, dar si pe problematici teologice contemporane. De pilda, prima tema a fost ‘Unitatea si diversitatea Sf. Trei Ierarhi ca temei al unitatii si diversitatii facultatilor de teologie ortodoxa’. Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu este cea mai veche institutie de acest fel din tara. Infiintata in 1786, ca Scoala Teologica si reorganizata in 1811 sub conducerea lui Gheorghe Lazar, facultatea a functionat neintrerupt pana astazi. Amanunte in acest sens ne-a oferit tot pr. prof univ. dr. Dorin Zosim Oancea, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’: ‘Facultatea de Teologie ‘Andrei Saguna’ este cea mai veche institutie de invatamant superior din tara cu continuitate neintrerupta, in sensul ca a fost infiintata cu peste 220 de ani in urma, cu un grad inferior didactic, iar pe parcursul timpului a cunoscut o serie intreaga de ridicari, iar in prezent este una din cele mai importante institutii de acest fel din tara si de peste hotare. Facultatea a fost in timpul regimului comunist, impreuna cu Institutul Teologic din Bucuresti, unica institutie de invatamant superior teologic din tara, cele doua avand titlul de Institut Teologic de Grad Universitar, din Bucuresti, respectiv din Sibiu’.

Si la Seminarul Teologic Liceal ‘Neagoe Voda Basarab’ din Curtea de Arges au avut loc in aceste zile manifestari dedicate patronilor spirituali ai institutiei ‘Sf. Trei Ierarhi’. Sarbatorirea acestor sfinti a fost marcata atat prin oficierea unor slujbe speciale, cat si prin organizarea unui simpozion. Amanaunte despre cateva dintre manifestarile desfasurate astazi ne-a oferit parintele Nicolae Arsene, directorul Seminarului Teologic Liceal ‘Neagoe Voda Basarab’ si eclesiarhul Catedralei episcopale din Curtea de Arges: ‘Seminarul a marcat in chip deosebit acest eveniment printr-un mare simpozion pe teme de bioetica, teme de mare actualitate, la care Biserica ar trebui sa se implice cu adevarat. Sunt probleme arzatoare pe care tinerii nostri elevi ar trebui sa le inceapa si sa le studieze, sa le aprofundeze in viitor, dar si foarte multe alte teme care tin de bioetica. Cu ocazia aceasta noi am organizat la Casa de Cultura a municipiului Curtea de Arges, in colaborare cu primaria, cu Sf. Episcopie a Argesului si Muscelului, o manifestare legata de sarbatoarea Sf. Trei Ierarhi printr-o expozitie de icoane, o expozitie de carte veche si acest simpozion, la care am avut ca invitat pe pr. prof. dr. Ilie Moldovan de la Sibiu, un mare iubitor de bioetica si de etica, de morala crestina. Apoi, au fost foarte multe referate ale cadrelor didactice si ale elevilor’.

La Arad, Facultatea de Teologie Ortodoxa si Seminarul Teologic Liceal i-au sarbatorit impreuna pe Sfintii Trei Ierarhi. Cum s-au desfasurat astazi manifestarile dedicate acestor sfinti ne-a spus parintele Vasile Pop, consilier cultural al Episcopiei Aradului, Ienopolei si Halmagiului: ‘In Catedrala episcopala din Arad, in prezenta PS Parinte Episcop Timotei, elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Arad si studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa au participat la sarbatoarea Sf. Trei Ierarhi, care este hramul scolilor teologice. Dupa Sf. Liturghie, din partea corpului profesoral universitar s-a tinut o alocutiune, a fost evidentiata personalitatea marilor ierarhi. Din partea Seminarului, in prezenta parintilor profesori, a parintelui director, la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’, s-au tinut cateva cuvantari si a avut loc un scurt program de cantari religioase, desi momentul s-a punctat si in cursul saptamanii, atat la facultate, cat si la Seminar, scotandu-se in evidenta personalitatea marilor teologi, care sunt Sf. Trei Ierarhi’.

Comentarii Facebook


Știri recente