Biserica Ortodoxă sărbătorește la 11 ianuarie peCuviosul Teodosie cel Mare, Începătorul vieții de obște . Acesta s-a născut în anul 423, în Mogarion, un sat din Capadocia (Asia Mică) din părinții Proheresiu și Evloghia care i-au oferit o educație aleasă. Cuviosul Teodosie a intrat în monahism, iar în jurul anului 451 a plecat spre Ierusalim unde s-a închinat la locurile sfinte a căror grijă o avea atunci patriarhul Juvenalie (420-458). Mergând la Antiohia, Fericitul Teodosie a dorit să-l vadă pe Cuviosul Simeon, cel ce stătea pe stâlp, și s-a învrednicit de binecuvântarea lui. O perioadă de timp Cuviosul Teodosie cel Mare a stat aproape de călugărul Longhin, apoi a slujit și a povățuit la Biserica de la locul „vechea ședere”, închinată Maicii Domnului, din Țara Sfântă, adunând în jurul lui mulți ucenici. În continuare Cuviosul Teodosie cel Mare s-a mutat într-o peșteră fiind aceea în care au poposit cei trei magi în drumul spre Betleem, iar aici s-au strâns și mai mulți ucenici în jurul său care îi ascultau sfaturile și-i urmau viața. Aici, timp de 30 de ani nu a gustat pâine, ci numai ierburi și fructe de finic. Cuviosul Teodosie cel Mare, datorită numărului mare de frați, s-a gândit să întemeieze o mănăstire și a construit-o unde i-a descoperit lui Domnul. Astfel, s-a înălțat Mănăstirea care este numită până astăzi „Mănăstirea Cuviosului Teodosie cel Mare”, în apropiere de peștera sa. Pentru aceasta i s-a dat numele de „chinoviarhul”, adică începătorul de obște, nume cu care a fost trecut în rândul sfinților. Cu timpul în Mănăstire a zidit patru Biserici: una pentru monahii ce vorbeau grecește, alta pentru armeni, arabi și perși, alta pentru bessi, adică pentru cei din părțile dinspre miazănoapte și alta pentru cei din alte locuri. Tot aici a mai înălțat trei clădiri, o bolniță pentru cei bolnavi, un azil pentru bătrâni și neputincioși și alta pentru pustnici. În Mănăstirea lui trăiau în jur de 693 de părinți și frați, de care avea toată grija. Cuviosul Teodosie s-a mutat la Domnul în anul 529. A fost înmormântat în peștera lui de lângă Betleem.
Episcopul Canadei: Biserica ne oferă cea mai cuprinzătoare și autentică viziune despre lume și despre oameni
Preasfințitul Părinte Ioan Casian a oficiat duminică Sfânta Liturghie la parohia românească din Alberta. „Biserica ne amintește întotdeauna că ea oferă cea mai largă și autentică viziune despre lume și om, pentru că ea vorbește…
O parohie ieșeană împlinește un vis de copil: 27 de copii basarabeni vor trece prima dată Prutul și vor vizita Iașii
Parohia „Sf. Haralambie” din Iași le oferă un tur al Iașilor celor 27 de copii basarabeni pe care i-a ajutat să obțină pașapoarte după ce le-a făcut o donație de carte și a văzut câtă…
Părintele Sorin Șelaru de la FTOUB și-a susținut teza de abilitare pentru a deveni coordonator de doctorat
Părintele Sorin Șelaru a susținut marți, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, teza de abilitare, proces care îi va permite să conducă lucrări de doctorat după afilierea la o şcoală doctorală. Evenimentul a avut…
Festivaluri românești la bisericile din zona Atlantei. Româncele din SUA învață cusătura românească
Biserica Sf. Maria din Dacula, Georgia, în vecinătatea metropolei Atlanta, a organizat săptămâna trecută Festivalul Românesc de Primăvară, la care românii s-au adunat pentru a purta ia, a asculta muzică tradițională și a gusta mâncare…
Hesychia: Concert caritabil de muzică bizantină pentru renovarea Mănăstirii Godoncourt
Psalta Marilyn Leignel a susținut sâmbătă, la Mănăstirea Godoncourt, din Franța, un concert caritabil în beneficiul sfântului așezământ, care are nevoie de sprijin pentru renovare. La concert au asistat peste 100 de persoane, majoritatea francezi,…