Sf. Sfinţiţi Mc. Pamfil preotul şi Valent diaconul; Sf. Ier. Flavian, arhiepiscopul Constantinopolului; Duminica a 34-a după Rusalii (a Întoarcerii Fiului risipitor)

Duminica a 34-a după Rusalii sau a Întoarcerii Fiului risipitor este a doua duminică pregătitoare de dinaintea Postului Mare. Duminica Fiului risipitor este precedată de Duminica Vameşului şi Fariseului şi succedată de Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi sau a Lăsatului sec de carne.

Credincioşii ascultă în această duminică la Sfânta Liturghie Parabola Fiului risipitor care prezintă atât iertarea, cât şi marea iubire a lui Dumnezeu pentru oameni.

Evanghelia duminicii ne cheamă să „ne venim în sine” aşa cum a făcut fiul risipitor care  fiind „într-o țară îndepărtată” a revenit la tatăl său cerându-şi iertare pentru greşelile lui.

Din evanghelie reiese că Tatăl cel ceresc, simbolizat de tatăl fiului risipitor, ne va primi cu bucurie. Trebuie doar să ne ridicăm și să plecăm din acea „casă” păcătoasă în care ne-am aflat până în acel moment la adevărata casă a Tatălui ceresc.

 „Atunci când Dumnezeu Tatăl vede că un păcătos vrea să se întoarcă, iese în întâmpinarea lui şi îl primeşte cu iubire părintească milostivă şi iertătoare” – Patriarhul Daniel

Pentru cei căzuți într-o mare disperare din cauza păcatele lor, crezând că nu există iertare, această parabolă oferă speranță. Tatăl Ceresc așteaptă cu răbdare și dragoste întoarcerea noastră. Nu există păcat care să poată depăși dragostea Lui pentru noi.

În această duminică, Biserica ne amintește de ceea ce am abandonat și am pierdut și ne îndreaptă atenţia spre dorința și puterea de a ne întoarce. Tatăl nostru ceresc așteaptă și este gata să ne primească cu iertarea Lui iubitoare și îmbrățișarea Sa mântuitoare.

Sfântul Mucenic Pamfil, originar din oraşul Berit (azi Beirut), Sfântul Mucenic Pamfil a fost un om învăţat care a studiat Sfânta Scriptură şi a împlinit virtuţile creştine în timpul vieţii sale. El a înfiinţat în Cezareea Palestinei o bibliotecă foarte importantă pentru vremea aceea care avea peste 3000 de cărţi.

Totodată, a întemeiat şi o şcoală publică pentru învăţarea Sfintelor Scripturi. Sfântul Pamfil şi-a împărţit averea la săraci şi a dus o viaţă ascetică.

Şi-a apărat credinţa mărturisind pe Hristos în timpul persecuţiei împotriva creştinilor declanşate de împăratul Diocleţian, când Sfântul Pamfil a fost prins, torturat şi apoi ucis.

Sfântul Mucenic Valent a fost diacon şi cunoştea pe de rost Sfânta Scriptură. Slujea la Ierusalim în Biserica unde a suferit moarte martirică în timpul împăratului Diocleţian.

Sfântul Ierarh Flavian a fost Patriarh al Constantinopolului după Sfântul Proclu. Sfântul a fost contemporan cu Sfântul Leon, Papa Romei şi a luptat contra ereziei lui Eutihie şi Dioscor.

El nu a mai reuşit să se bucure de triumful Ortodoxiei de la Sinodul al Patrulea Ecumenic de la Calcedon din anul 451, pentru că la sinodul de la Efes din 431 a fost bătut, iar după trei zile a trecut în veşnicie.

Comentarii Facebook


Știri recente