Hramul Mănăstirii Cormaia, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, a fost marcat miercuri, 29 august 2012, prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, care a slujit aici, de la ora 9.30, Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Moldovan Cristian Dumitru, corespondent Trinitas TV.
Mănăstirea Cormaia se află la 9 km de localitatea Sângeorz-Băi pe versantul sudic al Munților Rodnei, într-un cadru natural deosebit de pitoresc. Ridicată ca mănăstire între anii 1749-1751 în Valea Mărului, biserica veche de lemn a fost mai apoi în trei rânduri strămutată. Ultima mutare s-a făcut în anul 2003, măicuțele Sfintei Mănăstiri din Cormaia au început demersurile pentru strămutarea Bisericii pe vechea sa vatră, la mănăstirea de maici din localitate. Biserica „monument al sufletului românesc” și-a regăsit locul inițial, după 250 de ani. La 16 mai 2004 Biserica a fost sfințită de IPS Bartolomeu.
Nu există pictură murală, însă iconostasul reprezintă o piesă deosebit de valoroasă. Pe una dintre icoanele împărătești apare numele Tudor Zugrav, mester iconar din prima jumătate a sec. al XVIII-lea. Alte doua icoane pot fi atribuite acestuia. Pisania existentă deasupra ușilor împaratesti pomeneste anul 1751 ca an al finalizării iconostasului.
Biserica de lemn, monument istoric, cu hramul Buna Vestire, pastrează cu sfințenie valoroase opere de artă între care remarcăm mai multe icoane ale pictorului Tudor Zugravul. Icoana împarătească « Deisis » are pe margini apostoli, alte două icoane înfățișează pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe și Pocrovul Maicii Domnului, iar icoanele « Învierea » și « Sfântul Nicolae » poartă data 1784, cu autori neidentificați.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este hramul noii biserici a mănăstirii, pictura a fost terminată în anul 2011 în tehnica fresco de Ierom Teofan (Constantin) Straton de la Mănăstirea Bucium de asemenea și iconostasul sculptat în lemn de tei și pictat în atelierele Mănăstirii Bucium Iași. În prezent mănăstirea are două corpuri de chilii, ateliere de croitorie și pictură.
În prezent este mănăstire de maici cu viață de obște, 25 de viețuitoare, stareță fiind Stavrofora Ecaterina Ghiran iar duhovnic Protos. Nicodim Sîngeorzan.