‘Sf. Prooroc Ilie’, in Arhiepiscopia Iasilor

Centrul Cultural-Social `Sf. Prooroc Ilie` de la Manastirea Miclauseni isi sarbatoreste hramul

O prezentare a acestui centru, infiintat cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ne-a fost facuta de maica Gabriela, ghidul Manastirii Miclauseni: ‘Centrul a fost infiintat imediat dupa Revolutie, din dorinta IPS Sale de a face aici un loc social. Cladirile in care este gazduit acest centru au format gospodaria familiei Sturdza, aflate in jurul castelului, care au fost donate in 1947. Imediat dupa Revolutie s-a putut reveni la dobandirea acestor bunuri pe care le-a donat familia Sturdza. Centrul cuprinde camere de cazare pentru pelerini, la un standard destul de ridicat de confort, iar din beneficiile turismului sa putem gazdui si tabere de copii saraci, precum si grupuri de batrani carora sa le oferim cel putin un week-end placut’.

Schitul ‘Sf. Daniil Sihastru’ si ‘Sf. Prooroc Ilie’ din Vanatori, judetul Neamt, se afla in sarbatoare

Acest schit depinde canonic si administrativ de Manastirea Sihastria, din judetul Neamt. Despre acest asezamant monahal inchinat Sf. Ilie Tesviteanul ne-a vorbit arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Schitul a fost construit intr-un loc stramt, pe marginea unei prapastii, si are in spate un munte inalt care duce pana la rapa lui Coroi. Acest schit a fost ridicat in ultimii ani, pe locul nevointelor sihastresti a nenumaratilor calugari iubitori de liniste si rugaciune. Pe locul acestui schit au vietuit, chiar in timpul regimului comunist, foarte multi calugari, unul dintre ei fiind foarte vestit, si anume scriitorul si omul de cultura Daniil Sandu Tudor, care a vietuit langa acest loc’. De asemenea, parintele Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre viata monahala din aceasta zona, asa cum si-o amintea parintele Cleopa Ilie: ‘Printre amintirile care ne-au ramas de la parintele Cleopa ne aducem aminte ca el vorbea adeseori despre faptul ca in perioada interbelica, la rapa lui Coroi, pe locul unde se afla actualul schit, se gaseau aproximativ 70 de sihastri care traiau in mici comunitati. Ei se intalneau duminica si la mari sarbatori, acolo unde se savarsea Sf. Liturghie, iar parintele Cleopa vorbea chiar si despre o fiica a unui ministru de la Bucuresti care a devenit calugarita, pe nume Zenovia’.

Manastirea ‘Sf. Ioan Teologul’ din Vladiceni isi sarbatoreste cel de-al doilea hram

Manastirea ‘Sf. Ioan Teologul’ din localitatea Vladiceni, judetul Iasi, isi sarbatoreste astazi cel de-al doilea hram. Mai multe detalii despre istoricul acestui sfant asezamant monahal ne-a oferit parintele Arsenie Butnaru, staretul Manastirii ‘Sf. Ioan Teologul’ din Vladiceni: ‘Manastirea Sf. Ioan Teologul din localitatea Vladiceni a fost fondata de cativa calugari de nuanta athonita, nu departe de poiana Vladiceni, de la care isi va lua numele. Domnitorul Alexandru cel Bun si mitropolitul Iosif Musat a intampinat, in 1415, alaiul care aducea moastele Sf. Mucenic Ioan, de la Trapezunt catre Suceava, capitala de atunci a Tarii Moldovei. Prima biserica a Manastirii Vladiceni a fost zidita in anul 1910, o a doua biserica a fost ridicata intre anii 1923 – 1928, dar a fost daramata in timpul regimului communist, iar noua biserica actuala este zidita intre anii 1994 – 1999, si are la baza un proiect inspirat din stilul bisericilor moldovenesti din veacul al XV-lea. Sfintirea noii biserici s-a facut de catre IPS Daniel, la 23 mai 1999. In cadrul Manastirii Vladiceni mai exista si un paraclis cu hramul ‘Sf. Ilie’, iar aici vietuiesc in prezent patru calugari’.

Schitul ‘Sf. Ilie’ din apropierea localitatii Cotnari, judetul Iasi, isi cinsteste ocrotitorul spiritual

Sarbatoarea ‘Sf. Prooroc Ilie’ este si hramul Schitului din apropierea localitatii Cotnari, judetul Iasi. Mai multe detalii despre acest schit aflat la inceput de drum ne-a vorbit parintele arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Acest schit, inchinat Sf. Prooroc Ilie, a fost infiintat indata dupa anul 1990. Este un schit mic, aflat la inceput de drum, cu cativa monahi care au construit acolo o biserica pe o proprietate mai veche a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Pentru mai multi ani, schitul acesta a deservit si credinciosii din jur care nu au avut preot paroh’.

Biserica ‘Sf. Ilie’ din municipiul Botosani isi sarbatoreste hramul

Sfantul locas a fost ridicat in anul 1812, iar la consolidarea sa au contribuit pe parcursul timpului mai multi credinciosi. Mai multe amanunte despre istoricul acestei biserici ne-a oferit pr. Lucian Leonte, protopop de Botosani: ‘Biserica actuala este finalizata si sfintita in doua etape: prima etapa inseamna anul 1812, cand a fost terminata de construit clopotnita, fiind sfintita apoi in 1843. Ctitorii bisericii sunt breasla blanarilor din Botosani’. De asemenea, parintele protopop Lucian Leonte ne-a spus ca biserica pastreaza numeroase obiecte de cult de o valoare nepretuita: ‘Aceasta biserica a fost dotata in timp cu obiecte de cult de o valoare deosebita, picturi deosebite, icoane pe lemn si obiecte de cult liturgice, cum ar fi sfinte vase din argint aurit, candele, care se pastreaza la biserica noastra ca niste odoare de pret, ca valori care sunt o referinta pentru noi, cei de astazi’. In ultimii ani, Biserica ‘Sf. Ilie’ din municipiul Botosani a fost supusa unor ample lucrari de restaurare. Parintele protopop Lucian Leonte ne-a spus ca au fost aduse imbunatatiri atat in exterior, cat si in interior: ‘Am reusit sa o restauram in exterior. Biserica este acum acoperita cu o tencuiala din praf de marmura, invelita cu tabla din cupru, iar in interior se lucreaza la o pictura in stil bizantin, in tehnica fresca’.

Singura biserica inchinata Sf. Ilie din Protopopiatul Tg. Neamt se afla in sarbatoare

Sfantul locas dateaza din anul 1837 si este ctitorie a negustorului Alexandru Teoharie. Parintele Ioan Dogaru, protopop de Tg. Neamt, ne-a spus care au fost cele mai importante momente din istoria acestei biserici: ‘In Protopopiatul Tg. Neamt exista o singura biserica care poarta hramul ‘Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul’, si aceasta se afla in orasul Tg. Neamt, in centrul orasului, biserica care este zidita intre anii 1837 – 1842, ridicata de un negustor vestit al locului cu numele Alexandru Teoharie. Biserica a fost sfintita in anul 1842, in ziua Sf. Trei Ierarhi. In primavara anului 1864, in Saptamana Sf. Pasti, un incendiu a distrus acoperisul bisericii, topind si clopotele din turnul clopotnitei. Refacerea acestora s-a facut in acelasi an’. De asemenea, parintele protopop Ioan Dogaru ne-a spus ca Biserica ‘Sf. Ilie’ din orasul Tg. Neamt pastreaza numeroase obiecte de mare valoare, catapeteasma bisericii fiind una deosebita: ‘In anul 1877, cu prilejul unor reparatii generale, s-au facut importante danii in obiecte liturgice, in podoabe sfinte, imbracandu-se icoanele in argint, marginile la catapeteasma, confectionandu-se vase liturgice din argint masiv, precum si imbracamintea Sf. Evanghelii. Catapeteasma dateaza din anul sfintirii bisericii, fiind sculptata in stil baroc cu bogate inflorituri poleite in aur’.

Comentarii Facebook


Știri recente