Sf. Pahomie cinstit la mănăstirea Coșuștea-Crivelnic

Mănăstirea mehedințeană Coșuștea-Crivelnic , ctitorie a Sfântului Nicodim de la Tismana, și-a prăznuit ocrotitorul marți, 15 mai, sfântul lăcaș fiind sub oblăduirea Sfântului Pahomie cel Mare. După cum ne informează Cătălin Cernătescu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe un podium special amenajat de către Preasfințitul Părinte Nicodim, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Nicodim a vorbit celor prezenți, prezentând viața mănăstirească din timpul și spațiul sacru mehedințean.

Tot astăzi se împlinește un an de când Pr. Stareț Calinic Drăghici, exarhul mănăstirilor din Eparhia Severinului și Strehaiei, a fost ridicat la rangul de protosinghel, prin gramata episcopală cu nr. 17 din 15 mai 2011. Părintele Calinic Drăghici a fost numit stareț pe 6 august 2009, având ascultarea de a organiza viața de obște și de a avea în grijă reconstrucția sfântului locaș monahal.

Prin redeschiderea acestei vetre monahale, în aceste locuri pitorești pe unde a trecut Sfântul Nicodim de la Tismana, se va construi un centru de spiritualitate și de întărire a activității misionare.

Mănăstirea și-a început activitatea în timpul Sfântului Nicodim de la Tismana, care a stat o perioada în zona Ilovățului. Prima atestare documentara datează din anul 1493. A funcționat până în secolul al XVIII-lea, când apare consemnată în Catagrafiile Mânăstirilor Oltene în rândul „capelelor” cu denumirea de ,,Sfânta Mânăstire Crivelnicul”.

În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, în ședința de lucru din data de 22 aprilie 2005, a dezbătut și aprobat reînființarea Mânăstirii Coșuștea Crivelnic, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în sedința din data de 5 iulie 2005, a aprobat reînființarea acestei mănăstiri cu hramul ,,Cuviosul Pahomie cel Mare” (15 mai), ca mănăstire de călugări, în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.

Comentarii Facebook


Știri recente