Sf. Moaște pentru Parohia Adormirea Maicii Domnuluidin Urecheni, Prot. Târgu Neamț

Parohia cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’ din comuna Urecheni, Protoieria Târgu Neamț, va avea de acum încolo, spre închinare, mai multe părticele de sfinte moaște, dar și o părticică din Sfânta Cruce. La sfârșitul slujbei Sfântului Maslu oficiate joi seara la biserica nemțeană, pr. Ioan Dogaru, protopop al Protopopiatului Târgu Neamț, a dat citire actului mitropolitan de autentificare a sfintelor moaște, ce au fost dăruite parohiei din Urecheni de către Mănăstirea ‘Nașterea Maicii Domnului’ Dardiza din Atena.

Joi, 2 august 2012, la parohia misionară cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’ din comuna Urecheni, Protoieria Târgu Neamț, au fost oficiate slujba Aghezmei mici, slujba Sfântului Maslu și s-au rostit rugăciuni pentru ploaie de un sobor format din 10 preoți. Din soborul slujitor, alături de pr. paroh Grigore Andron, au mai făcut parte pr. Ioan Dogaru, protopop al Protopopiatului Târgu Neamț, ierom. Chesarie Niculiță, egumen al Schitului ‘Sfântul Ioan Iacob Hozevitul’ din Urecheni, preoții din parohiile vecine, dar și preoți de la parohii mai îndepărtate, precum pr. Gheorghe Lutic de la parohia ‘Sfântul Nicolae’ – Socola din Iași sau pr. Marian Ionel de la parohia ‘Sfântul Prooroc Ilie’ din Fălticeni. La sfârșitul slujbelor, a avut loc un moment emoționant, atât pentru preoții slujitori, cât și pentru credincioșii prezenți, prin citirea de către pr. protopop Ioan Dogaru a actului de autentificare a unor sfinte moaște ce vor fi așezate spre închinare în biserica parohiei Urecheni, act semnat de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Părticelele din sfintele moaște ale Sfinților Marina, Panteleimon, Nectarie, Haralambie, Eutihie și Procopie, dar și o părticică din Sfânta Cruce au fost dăruite de către monahia Gherasimia Maxinoaiei de la Mănăstirea ‘Nașterea Maicii Domnului’ Dardiza din Atena parohiei din Urecheni în urmă cu doi ani, însă nu au fost puse spre închinare, așteptându-se aprobarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

‘Sfintele moaște sunt darul Maicii Domnului pentru comunitatea noastră’

Mai multe detalii despre aducerea sfintelor moaște în parohia nemțeană, dar și despre însemnătatea acestora ne-a relatat pr. paroh Grigore Andron: ‘Monahia Gherasimia Maxinoaiei, originară din Hârlău și închinoviată la Mănăstirea ‘Nașterea Maicii Domnului’ Dardiza din Atena, a venit în vizită în parohia noastră în anul 2010, plăcându-i foarte mult biserica și cum este pictată aceasta. Aveam să aflu de la această monahie că ea are asupra ei mai multe părticele din sfinte moaște și o părticică din Sfânta Cruce pe care intenționa să le ducă la biserica din satul ei natal. Întâmplarea a făcut ca tocmai în acele zile vremea să devină destul de neprietenoasă, cu ploi și furtuni puternice, fapt ce a împiedicat-o pe maica Gherasimia să se deplaseze la Hârlău. Întrucât maica nu putea zăbovi prea mult timp în țară, a hotărât, împreună cu mănăstirea din care face parte, să dăruiască sfintele odoare bisericii noastre. Se poate spune că sfintele moaște nu au vrut să plece de la noi. Acest lucru se întâmpla în data de 1 august, exact acum doi ani în urmă. Faptul că am primit în Postul Adormirii Maicii Domnului atât sfintele moaște, cât și actul mitropolitan de autentificare a acestora, cât și faptul că mănăstirea grecească ce ni le-a dăruit și biserica parohiei noastre sunt închinate Maicii Domnului ne fac să credem că aceste sfinte părticele sunt darul Maicii Domnului pentru comunitatea din Urecheni, comunitate ce are de luptat din greu cu fenomenul sectar’.

‘De acum înainte, pe lângă Maica Domnului, enoriașii parohiei din Urecheni îi au ca și ocrotitori pe Sfinții Marina, Panteleimon, Nectarie, Haralambie, Eutihie și Procopie. Nădăjduim ca odată cu aducerea acestor sfinte moaște, viața credincioșilor de aici să devină un timp al bucuriei trăite în credința cea adevărată, în nădejde și în dragoste’, a declarat pentru Ziarul Lumina pr. protopop Ioan Dogaru.

Credincioșii prezenți la eveniment s-au arătat emoționați și încântați de faptul că întreaga parohie va avea de acum încolo noi sfinți ocrotitori. ‘Aducerea acestor sfinte moaște în biserica parohiei nostre este un moment foarte important pentru întreaga comunitate, dovadă fiind numărul mare al credincioșilor prezenți. Sperăm ca acești noi sfinți ocrotitori să ne păzească de toate cele rele și să se roage pentru localitatea noastră’, a declarat Ion Tănăselea, primarul comunei Urecheni.

Comuna Urecheni este situată în partea de nord-est a județului Neamț, învecinându-se la nord cu comuna Timișești, la nord-est, de-a lungul cursului râului Moldova, cu județul Iași, la sud și sud-est cu Păstrăveni, iar la vest cu Petricani. Parohia ortodoxă ‘Adormirea Maicii Domnului’ din această localitate datează din anii 1827-1835, când a fost zidită actuala biserică, pe locul unde a fost înainte o bisericuță din lemn ce a ars în jurul anului 1827.

Comentarii Facebook


Știri recente