Sf. Mc. Tatiana diaconița cinstită la Craiova

În fiecare an, în data de 12 ianuarie 2012, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfânta Muceniță Tatiana . Sfânta s-a născut în Roma și a trăit în timpul împăraților romani de neam sirian: Heliogabal (218-222) și a lui Alexandru Sever (222-235). Tatăl ei a fost creștin în taină și ales în trei rânduri proconsul. La 19 martie 235, împăratul Alexandru Sever este ucis de soldații răzvrătiți și înlocuit cu Maximin, care imediat ce a ajuns la tron a început persecuția împotriva creștinilor, persecuție în care a fost prinsă și Tatiana și dusă în templul zeului Apolo ca să jertfească și să se închine idolului. Abia acum înțelesese tatăl ei de ce Tatiana nu a vrut să se căsătorească. Ea era creștină și intrată în rândul diaconițelor Bisericii din Roma, deși nu avea mai mult de 15 ani. Sfânta muceniță a îngenuncheat în templu și s-a rugat Mântuitorului nostru Iisus Hristos s-o ajute și s-o întărească în cele ce avea să pătimească. Până să termine rugăciunea templul a început să se cutremure, încât statuia zeului Apolon a căzut și s-a spart, iar o parte din templu s-a dărâmat, mulți preoți păgâni murind. Mucenița a fost scoasă din dărâmături și dusă la judecată înaintea lui Ulpian care o considera pe Tatiana o vrăjitoare. Timp de patru zile, Sfânta Muceniță Tatiana a fost supusă supliciilor în speranța că va renunța la credința creștină. Însă acest lucru nu s-a întâmplat, ci dimpotrivă alte două temple păgâne (al zeiței Artemis și al zeului Die) au fost distruse în urma rugăciunilor Sfintei. Prin purtarea de grijă a Bunului Dumnezeu, Tatiana s-a vindecat de rănile pricinuite de chinurile la care a fost supus, de aceea, în cele din urmă, Ulpian a poruncit ca Sfânta Tatiana să fie omorâtă de sabie împreună cu tatăl ei, cei doi primind astfel cununa muceniciei.

Moaștele Sfintei Tatiana au fost aduse în țara noastră de către boierii Craiovești de la Constantinopol, după anul 1453 și depuse inițial la Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea. De aici ele au fost mutate de către Sfântul voievod Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeș. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la începutul anilor 1950, capul Sfintei a fost adus la Catedrala Mitropolitană Sfântul Dumitru din Craiova, unde se găsește și astăzi spre cinstire și închinare, alături de moaștele Sfinților Mucenici Serghie și Vah și ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

În fiecare an, la 12 ianuarie, Sfânta Muceniță Tatiana diaconița este sărbătorită în mod deosebit la Craiova, în Catedrala mitropolitană Sfântul Dumitru, care-i adăpostește cinstitul cap.Momentele liturgice dedicate Sfintei Mucenițe au început din data de 11 ianuarie, când, în cursul serii, Sfintele sale Moaște au fost purtate în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane. Procesiunea a fost precedată de slujba Vecerniei unită cu Litia (ora 17.00) și urmată de săvârșirea Acatistului Sfintei Diaconițe. În ziua sărbătorii, la 12 ianuarie, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Comentarii Facebook


Știri recente