Sf. Mc. Iulian din Tars și Afrodisie; Duminica a 2-a după Rusalii (a Sfinţilor Români)

1. Duminica Sfinţilor Români

Credința poporului român creștinat, născută și cultivată prin predica Sfântului Apostol Andrei și prin lucrarea misionarilor creștini, vorbitori de limbă greacă și latină, a rodit duhovnicește mai ales în mulțimea sfinților martiri, a sfinților cuvioși din mănăstiri, schituri și sihăstrii, în mulțimea sfinților ierarhi păstori de eparhii, a domnitorilor sfinți apărători ai patriei și ai credinței, a spus Patriarhul României în predica rostită duminică, 3 iulie 2016, la Mănăstirea Pasărea în ziua sărbătorii Sfinților Români.

2. Sfântul Mucenic Iulian din Tars († 303)

S-a născut în cetatea Anazarb (Cilicia). Tatăl său era senatorul cetății, elin de neam și păgân. Mama sfântului mucenic era creștină și se numea Vasilisa. Aceasta și-a crescut copilul în evlavie de cele sfinte.

După moartea soțului, s-a mutat în Tars. În timpul prigoanei împotriva creștinilor a împăratului Dioclețian (284-305) Sfântul Iulian a fost denunțat ca fiind creștin și a fost chemat la guvernatorul Marcian care a încercat să-l determine să renunțe la credința sa prin anumite chinuri.

Astfel, un an întreg a fost mutat tânărul Iulian prin temnițele cetăților Ciliciei muncindu-l în tot felul. Guvernatorul Marcian considera că prin aceste chinuri îi va îngrozi pe ceilalți creștini. În cele din urmă Sfântul Mucenic Iulian a fost cusut într-un sac cu scorpii și aruncat în mare.

Trupul lui a fost adus de valuri pe uscat și a fost luat de credincioși care l-au dus mai întâi în Alexandria (Egipt) și apoi în Antiohia.

3. Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfântului Mucenic Afrodisie.

Comentarii Facebook


Știri recente