Sf. Mc. Haralambie sărbătorit în numeroase lăcașuri de cult din Patriarhia Română

Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este ocrotitorul a numeroase lăcașuri de cult din țară. Pentru evlavia credincioșilor față de acest sfințit mucenic, în mai multe biserici se păstrează fragmente din cinstitele sale moaște. Vindecător al ciumei, Sfântul Haralambie este prăznuit și la biserica spitalului leprozeriei din Tichilești, Tulcea.

Apărătorul săracilor de la Flămânda

În București, una dintre bisericile cu hramul Sfântul Haralambie este situată pe Strada Olimpului, și mai este cunoscută sub numele de Flămânda. Aceasta a fost ridicată în perioada fanariotă, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, la bariera sudică a Bucureștilor din acea vreme. Mahalaua Flămânda era atât de săracă pe atunci, încât nu a putut face față cheltuielilor ridicării bisericii decât cu ajutorul celor 100 de taleri acordați din fondul Vistieriei de către domnitorul Alexandru Constantin Moruzi (1793-1796). Așa s-a înființat aici, la marginea orașului, un mic schit de lemn, după cum stă scris în pisania veche, preluată de actuala biserică de zid. Schitul a funcționat doar scurtă vreme, deoarece în 1782 s-a început construcția din zid a bisericii actuale, ctitorie a fraților Istrate Vel-Vornic și Constantin Crețulescu. La începutul secolului al XIX-lea, starea materială a Bisericii ‘Sfântul Haralambie – Flămânda’ s-a îmbunătățit, întrucât breasla croitorilor, care începuse să ia avânt aici, a ajutat la împodobirea cu odoare prețioase a lăcașului. Una este Biserica ‘Bălăneanu – Iancu Nou’, ctitorită în 1827 de boierul Bălăneanu, cu dublu hram: ‘Sfântul Nicolae’ și ‘Sfântul Haralambie’.

O altă biserică din Capitală cu acest hram este ‘Sfântul Dumitru’ (Poștă), care a primit acest hram recent, pentru că în sfântul lăcaș se află părticele din cinstitele sale moaște, iar al treilea sfânt lăcaș al Mucenicului Haralambie este Biserica ‘Sfinții Arhangheli’ (Oțetari).

Evlavia credincioșilor români față de Sfântul Mucenic Haralambie se vede din mulțimea lăcașurilor de cult care păstrează părticele din cinstitele sale moaște, precum: mănăstirile Stavropoleos, Căldărușani, Țigănești-Ilfov; Turnu, Ghighiu, Schitul ‘Sfânta Maria Cricov’ – Jercălăi, Mănăstirea ‘Sfânta Treime’ – Prahova; Neamț, Sihăstria, Văratec, Secu – Neamț; Bogdana – Bacău; Ciolanu, Rătești – Buzău; Cârcea – Dolj; Brâncoveni – Olt; Lupșa – Alba; Horezu – Vâlcea; Slănic – Argeș; Schitul ‘Sfântul Ioan Rusul’, com. Slobozia, jud. Giurgiu; sau bisericile: ‘Sfinții Arhangheli’ din Fotăchești, Videle – Teleorman; Biserica Vechii Catedrale a Episcopiei din Slobozia, Biserica Memorială Mihai Viteazul ‘Sfântul Siluan Atonitul’ din Alba Iulia și Biserica ‘Buna Vestire-Grecească’ din Tulcea.

Sărbătoarea Sfântului Haralambie la Pitești

Biserica Mavrodolu din municipiul Pitești își va cinsti ocrotitorul duminică, 10 februarie 2013. Cu această ocazie Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Biserica Mavrodolu din Pitești este monument istoric, fiind ridicată la începutul secolului al XIX-lea. Pe lângă Sfântul Haralambie, biserica mai are și hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Spiridon”.

Legenda unei ctitorii din Iași

Ieșenii sunt așteptați sâmbătă, 9 februarie, și duminică, 10 februarie 2013, la hramul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Haralambie”, aflat lângă Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași. În această seară, de la ora 17:00, se vor oficia Vecernia unită cu Litia și Acatistul Sfântului Haralambie. Mâine-dimineață se vor sluji Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Biserica aflată pe strada Octav Botez a fost ridicată între anii 1799 și 1804. Circulă două legende ale Bisericii ‘Sfântul Haralambie’ din Iași. Principalul motiv al construirii se spune că ar fi fost cel al epidemiei de ciumă care a cuprins orașul moldav la 1799. A doua legendă spune că ar fi ctitoria lui Gheorghe Leondari din Ianina, care ar fi avut un frate cu numele Haralambie. Ambii erau militari. Haralambie a devenit haiduc, iar Gheorghe a fost trimis să-l captureze și, în felul acesta, Gheorghe și-a omorât fratele. Pentru a-i ierta Dumnezeu păcatul, el a zidit această biserică, dorind să fie închinată Sfântului Haralambie.

Fragmente din moaștele sfântului se află și la Mănăstirea Miclăușeni din județul Iași, dar și la Mănăstirea Râșca și în Catedrala episcopală din Galați.

Mâine vor îmbrăca straie de sărbătoare Biserica cu hramurile „Sf. M. Mc. Pantelimon” și „Sfântul Haralambie” din cartierul ieșean Tg. Cucu, parohia „Sf. Haralambie” din Tg. Neamț, parohia Șoimărești, Protopopiatul Tg. Neamț, și Biserica „Sfântul Haralambie” a Spitalului de Psihiatrie Burdujeni din Suceava.

În Episcopia Hușilor își cinstește ocrotitorul parohia Laza, Protopopiatul Vaslui, și Biserica cu hramurile „Sfântul Gheorghe” și „Sfântul Haralambie” din Huși. Programul liturgic al parohiei Laza va cuprinde săvârșirea Utreniei, a Sfintei Liturghii și a pomenirii pentru cei adormiți. După cum ne-a relatat pr. paroh Corneliu Halapciug, la acest moment de sărbătoare vor participa preoții și credincioșii de la mai multe parohii din apropierea satului Laza. „De mai mulți ani este tradiția ca la slujba hramului să vină rude ale enoriașilor parohiei noastre. Pentru cei veniți din alte localități a fost pregătită o agapă frățească. Sărbătoarea Sfântului Haralambie se bucură de o cinstire mare din partea credincioșilor”, a spus pr. paroh Corneliu Halapciug. Cu prilejul hramului din acest an, două familii nevoiașe vor primi câte o mașină de spălat. „Prima familie la care ne-am gândit anul acesta să o sprijinim are trei copii, iar cea de-a doua are patru prunci. Copiii acestor familii participă aproape în fiecare duminică la sfintele slujbe, se spovedesc și se împărtășesc cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos de mai multe ori pe an”, a adăugat pr. paroh Corneliu Halapciug.

Al doilea hram al bisericii Harșu din Craiova

Biserica „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” – Harșu din Craiova va primi mâine vizita IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, cu prilejul sărbătoririi celui de-al doilea hram, „Sfântul Mucenic Haralambie”.

Sărbătoarea va fi împlinită de sfințirea ansamblului parohial, proaspăt construit, alcătuit din: capelă, bibliotecă și cancelarie parohială, după cum aflăm de pe site-ul mitropoliaolteniei.ro

Sf. Haralambie cinstit la Constanța

Moaștele Sfântului Serafim de Sarov, ale Sfântului Longhin și ale Sfântului Haralambie vor ajunge, mâine seară, 9 februarie2013, la Constanța, după cum aflăm de la Radio TRINITAS. Credincioșii le vor putea cinsti la biserica Sfântul Haralambie, chiar în ziua de prăznuire a ocrotitorului lăcașului, la Sfânta Liturghie.

Sfintele moaște vor fi aduse din Ucraina de Episcopul vicar de Bănceni, Preasfințitul Longhin și vor rămâne până luni.

Hram în localitatea Greci

Biserica cu hramul „Sfântul Mucenic Haralambie” din localitatea Greci, prot. Niculițel își va cinsti duminică, 10 februarie 2013, ocrotitorul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, potrivit episcopiatulcii.ro, va fi adusă de la biserica Buna Vestire din Tulcea racla cu un fragment din Sfintele Moaște ale Sfântului Mucenic Haralambie.

Bolnavii din pustia Dobrogei se roagă către apărătorul lor

Micuța comunitate ortodoxă adunată în jurul bisericii spitalului-cătun, fostă leprozerie, din localitatea tulceană Tichilești, își prăznuiește ocrotitorul. Din 1938, de când există bătrânul lăcaș de cult, Sfântul Haralambie s-a dovedit grabnic ajutător al oamenilor suferinzi de lepră, care continuă să își ducă viața în această parte a Dobrogei.

Sfântul Haralambie a trăit în secolul al II-lea și este cel mai bătrân mucenic dintre cei cunoscuți de Biserică. A fost episcop al cetății Magnezia din Asia Mică și și-a închinat viața lui Hristos și îndrumării credincioșilor.

Comentarii Facebook


Știri recente