Sf. Mc. Haralambie sărbătorit în numeroase lăcașuri de cult din Patriarhia Română

Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este ocrotitorul a numeroase lăcașuri de cult din țară. Pentru evlavia credincioșilor față de acest sfințit mucenic, în mai multe biserici se păstrează părticele din cinstitele sale moaște. Vindecător al ciumei, Sfântul Haralambie este prăznuit și la biserica spitalului leprozeriei din Tichilești, Tulcea.

Credincioșii constănțeni au prilejul să se închine moaștelor Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, aduse din Grecia, ale Sfântului Apostol Andrei, aduse de la Mănăstirea ‘Sfântul Apostol Andrei’, și ale Sfântului Sfințit Haralambie. Cinstitele moaște au fost aduse ieri la Biserica ‘Sfântul Sfințit Haralambie’ din Constanța (foto) cu ocazia hramului. Programul liturgic a început de aseară, când un sobor de preoți a săvârșit Vecernia și Taina Sfântului Maslu. Astăzi, Sfânta Liturghie este oficiată de Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, potrivit Biroului de comunicare al eparhiei. Sfintele moaște vor rămâne în Biserica ‘Sfântul Sfințit Haralambie’ din Constanța până mâine. De asemenea, părticele din moaștele Sfântului Mucenic Haralambie sunt aduse astăzi spre închinare la biserica Parohiei Greci, cu hramul ‘Sfântul Haralambie’, din Protoieria Niculițel, construită în anul 1877. Preasfințitul Visarion, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, săvârșește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Tot Preasfinția Sa a adus și racla cu cinstitele moaște de la biserica Parohiei ‘Buna Vestire’ din municipiul Tulcea.

Sfântul Mucenic Haralambie este prăznuit și la biserica Parohiei Mavrodolu, din Protoieria Pitești, unde Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, oficiază Sfânta Liturghie arhierească. Preoții slujitori de aici slujesc în limbaj mimico-gestual, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Evlavia credincioșilor români față de Sfântul Mucenic Haralambie se vede din mulțimea lăcașurilor de cult care păstrează părticele din cinstitele sale moaște, precum: mănăstirile Stavropoleos, Căldărușani, Țigănești-Ilfov; Turnu, Ghighiu, Schitul ‘Sfânta Maria Cricov’ – Jercălăi, Mănăstirea ‘Sfânta Treime’ – Prahova; Neamț, Sihăstria, Văratec, Secu – Neamț; Bogdana – Bacău; Ciolanu, Rătești – Buzău; Cârcea – Dolj; Brâncoveni – Olt; Lupșa – Alba; Horezu – Vâlcea; Slănic – Argeș; Schitul ‘Sfântul Ioan Rusul’, com. Slobozia, jud. Giurgiu; sau bisericile: ‘Sfinții Arhangheli’ din Fotăchești, Videle – Teleorman; Biserica Vechii Catedrale a Episcopiei din Slobozia, Biserica Memorială Mihai Viteazul ‘Sfântul Siluan Atonitul’ din Alba Iulia și Biserica ‘Buna Vestire-Grecească’ din Tulcea.

Fragmente din moaștele sfântului se află și la Mănăstirea Miclăușeni din județul Iași, dar și la Mănăstirea Râșca și în Catedrala episcopală din Galați. În București, fragmente din moaștele Sfântului Mucenic Haralambie se găsesc la bisericile ‘Sfântul Dumitru’ (Poștă) și ‘Sfinții Arhangheli’ (Oțetari), unde se află un deget al sfântului, și la Biserica ‘Sfântul Stelian’ (Lucaci) și în biserica Schitului Darvari.

Bolnavii din pustia Dobrogei se roagă către apărătorul lor

Micuța comunitate ortodoxă adunată în jurul bisericii spitalului-cătun, fostă leprozerie, din localitatea tulceană Tichilești, își prăznuiește, astăzi, ocrotitorul. Din 1938, de când există bătrânul lăcaș de cult, Sfântul Haralambie s-a dovedit grabnic ajutător al oamenilor suferinzi de lepră, care continuă să își ducă viața în această parte a Dobrogei. Cei aproape 20 de tichileșteni, bătrânii de la căminul aflat în incinta complexului spitalicesc și personalul medical, prezent zi și noapte alături de acești oameni, se roagă ca în fiecare an, împreună cu alți credincioși veniți din localitățile învecinate, sub binecuvântarea clericilor slujitori. ‘Suferința unește oamenii și împreună, în rugăciune, găsim puterea de a trece peste boală. Slujirea la Tichilești este un act de răbdare’, spune preotul Aurelian Tecuță, care păstorește enoriașii Bisericuței ‘Sfântul Haralambie’ de 11 ani.

Comentarii Facebook


Știri recente