Sf. Mc. Glicheria; Cuv. Serghie Mărturisitorul (Dezlegare la pește)

Sfânta Muceniță Glicheria (+ 141) s-a născut la Roma într-o familie înstărită. Tatăl ei era prefect și senator în cadrul Imperiului Roman. Întreaga familie s-a mutat în Tracia, în orașul Traianopolis, unde, nu după mult timp, ambii părinți ai sfintei mucenițe au trecut la cele veșnice.

În timpul sărbătorii păgâne Lampadoforia, închinată zeiței Dia, toți locuitorii cetății trebuiau să aducă jertfă de mulțumire, însă sfânta muceniță a refuzat acest lucru, mărturisind în fața guvernatorului Sabin că este creștină.

A fost bătută cu pietre, întemnițată, apoi, a doua zi, îndemnată din nou să aducă jertfă zeiței, însă a refuzat din nou; a fost închisă fără hrană și apă câteva zile, însă prin minune dumnezeiască nu a pățit nimic.

Apoi, a fost dusă în Heracleea, fiind supusă iarăși unor chinuri groaznice, în cele din urmă a trecut la cele veșnice.

Tropar, glas 4
Mieluşeaua Ta, Iisuse, Glicheria, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Cuviosul Serghie Mărturisitorul (sec. IX) a suferit moarte de mărturisitor în timpul împăratului Teofil (829-842) pentru că a apărat cinstirea sfintelor icoane.

Comentarii Facebook


Știri recente

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată. Lăcașul de cult a fost ctitorit de Protoiereul martir Aurel Munteanu. Lucrările de renovare vizează înlocuirea învelitorii acoperișului cu tablă din cupru, retencuirea pereților, amenajarea curții și altele.…