Sf. Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon este ocrotitorul mai multor locasuri de cult

Biserica ‘Sf. Pantelimon’ din Bucuresti este in sarbatoare

Acest sfant locas a fost ridicat in anul 1872 de catre negustorii care locuiau in zona. Biserica a fost puternic avariata dupa cutremurul din 1977, in anii urmatori beneficiind de lucrari masive de restaurare, dupa cum ne-a marturisit parintele paroh Ioan Stanculescu: ‘Ea este biserica negustorilor din obor, care au mers pana la Petrograd. De aceea, au putut sa faca aceasta biserica asa de mare si de inalta, asa de spatioasa. Actuala biserica, asa cum se prezinta astazi, se datoreste lucrarilor de consolidare in urma lucrarilor de dupa cutremurul din 1977, cand a fost grav avariata. Ce s-a mai pastrat de la vechea biserica este catapeteasma, care a fost consolidata, care a fost ferita in timpul consolidarii, in sensul ca a fost imbracata cu lemn’.

Capela ‘Sf. Pantelimon’ de la Spitalul de Neurologie din Brasov isi sarbatoreste hramul

Capela a fost infiintata in anul 1990, insa mai multe amanunte in acest sens am aflat de la pr. Marius Uta: ‘Parohia cu hramul ‘Sf. Pantelimon’ de la Spitalul de Neurologie din Brasov a fost infiintata in anul 1990, din initiativa parintelui protopop Mosoiu, la scurt timp a fost construita o mica capela la sectia Psihiatrie, dar, din nefericire, actulamente nu putem savarsi prea multe slujbe, pentru ca este cu circuit inchis. De-a lungul celor 17 ani de pastoratie au fost patru preoti’.

Biserica ‘Sf. Pantelimon’ din Suceava isi cinsteste ocrotitorul spiritual

Sfantul locas a fost ridicat intre anii 1999 – 2002, iar in anii care au urmat s-a pictat biserica. Mai multe detalii despre aceasta biserica am aflat de la parintele Cristian Lazareanu, parohul Bisericii ‘Sf. Pantelimon’ din Suceava: ‘Biserica Sf. Pantelimon, situata pe dealul Tatarasi din Suceava, este constructie de data recenta, piatra de temelie fiind pusa in primavara anului 1999, constructia desfasurandu-se pana in anul 2002, cand incep lucrarile de pictura. Lucrarile au durat, cu unele intreruperi, aproximativ patru ani. In vara anului 2002 am intrat, prin bunavointa IPS Pimen, in slujirea acestei sfinte biserici, iar de atunci si pana astazi s-au finalizat lucrarile de pictura. In continuare, ne-am concentrat fortele si am inceput o casa de praznuire, un mic locas, pentru desfasurarea activitatilor din cadrul parohiei noastre’.

Biserica ‘Sf. Pantelimon’ din Barlad isi sarbatoreste hramul

In momentul de fata, locasul de cult se afla in constructie, dupa cum ne-a spus pr. Emanuel Negru, paroh al acestei biserici: ‘In ’98 s-au daramat zidurile, ceea ce a mai ramas de la cutremurul din ’77, dupa care, in 2000, am preluat lucrarile bisericii si am demarat aceste lucrari. Pana in 2002 am lucrat cu o firma de la Galati, dupa care am sistat lucrarile din lipsa de fonduri, dar le-am reluat in vara anului 2005. Actualmente suntem la centura de deasupra geamurilor, pridvorul este aproape finalizat, si mai asteptam sa vina ceva fonduri pentru a continua lucrarile. Speram ca in timp destul de scurt sa finalizam si acoperisul bisericii’.

Biserica lui Horea din statiunea Baile Olanesti se afla in sarbatoare

La aceasta sarbatoare au fost prezenti aproximativ o mie de credinciosi care au asistat la slujba Sfintei Liturghii si la manifestarile cultural-artistice care au avut loc dupa orele amiezii. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la pr. Emilian Grosenoiu, vicar administrativ al Episcopiei Ramnicului: ‘Au fost aproape 1000 de oameni care au participat la aceasta sarbatoare. S-a oferit o masa crestina, precum si un program de muzica religioasa nationala pentru a comemora aceasta aleasa zi a Sf. Mare Mucenic Pantelimon, cand cinstim si pe Cuviosul Parinte Sofronie de la Saliste, pe marele revolutionar Horea, pe vrednicul de pomenire patriarh Justinian Marina si pe toti aceia care simt romaneste si crestineste pentru tara si neamul acesta’. De asemenea, parintele vicar Emilian Grosenoiu ne-a facut si o prezentare a bisericii lui Horea din statiunea Baile Olanesti: ‘Patriarhul Justinian este unul din ctitorii statiunii Baile Olanesti prin biserica pe care a adus-o de la Florica, de langa Pitesti, la Olanesti, in 1958 – 1960, pentru ca era valcean si pentru ca aici nu era nici o biserica. A impodobit-o cu pictura si a inzestrat-o cu tot ceea ce trebuie unei biserici pentru a fi functionabila’.

Comentarii Facebook


Știri recente