Sf. Ioan Iacob Hozevitul de la Neamt este cinstit si in Protopopiatul Darabani

La biserica din localitatea Crainiceni, judetul Botosani, a fost oficiata Sfanta Liturghie, dupa care preotii si credinciosii au mers in procesiune pana la casa natala a sfantului din aceasta localitate. Parintele Constantin Panzaru, protopop de Darabani, ne-a spus urmatoarele: ‘Crainiceni este satul natal al Sf. Cuvios Ioan Iacob Hozevitul, iar ziua de 5 august este ziua lui de cinstire. Este importanta pentru Biserica noastra Ortodoxa si putem spune ca Sf. Cuvios Ioan Iacob de la Crainiceni sau de la Neamt este sfantul zilelor noastre. Programul liturgic al zilei sfantului a fost urmatorul: slujba Vecerniei la biserica parohiala din Crainiceni, aseara, iar astazi s-a slujit Utrenia si Sf. Liturghie, tot la biserica parohiala cu hramul Sf. Treime. Biserica parohiala, construita intre anii 1921-1931, a fost cunoscuta si frecventata de Sf. Ioan Iacob inainte de a pleca la Manastirea Neamt. Dupa terminarea Sf. Liturghii, s-a desfaurat o procesiune intrata in traditie, care a pornit de la biserica parohiala la casa sfantului si la cimitirul vechi al satului de pe malul Prutului. La casa sfantului s-a citit Acatistul, iar la cimitir s-a oficiat o slujba de pomenire pentru bunicii si pentru parintii sfantului. Crestinii din satul Crainiceni, impreuna cu slujitorii bisericii, au asteptat oaspetii in aceasta sfanta zi’.

Parintele protopop Constantin Panzaru ne-a spus ca in Crainiceni, credinciosii pot cunoaste si o parte din rudele Sf. Ioan Iacob: ‘In Crainiceni si in orasul Darabani traiesc rude apropiate ale Sf. Cuvios Ioan Iacob de la Neamt, respectiv verisori de gradul I, aduca verisori drepti de pe mama si de pe tata. Cu membrii familiei sfantului am mers si am vizitat Locurile Sfinte in 1997 si ei s-au inchinat la moastele Sf. Cuvios Ioan Iacob de la Manastirea Sf. Gheorghe din Hozeva. Despre casa Sf. Cuvios Ioan Iacob pot sa spun ca a fost reconstruita pe locul natal dupa modelul initial, in anul 2003, si a fost sfintita de catre IPS Mitropolit Daniel in ziua de 6 septembrie 2003. Ea este inzestrata cu mobilier si cu alte stergare adunate de la sateni si, in felul acesta, a fost reconstruita si interiorul casei din perioada copilariei sfantului’.

De asemenea, Sf. Ioan Iacob de la Neamt a fost cinstit si la parohia Sf. Imparati Constantin si Elena din Darabani, care astazi isi sarbatoreste cel de-al doilea hram. Despre acest sfant lacas de cult si despre serbarea hramului ne-a vorbit tot parintele protopop Constantin Panzaru, care este si paroh al acestei biserici: ‘Biserica parohiala Sf. Imparati Constantin si mama sa, Elena, din orasul Darabani, in ziua de 5 august isi serbeaza al doilea hram. Este o biserica noua, fiind construita intre 1994-2001, si a fost sfintita pe data de 7 octombrie 2001 de catre IPS Parinte MItropolit Daniel. Este singura biserica din protopopiat cu hramul Sf. Cuvios Ioan Iacob de la Neamt. Serbarea hramului a inceput cu slujba Vecerniei, iar astazi cu slujba Utreniei, slujba Acatistului si cu slujba Sfintei Liturghii. Am invitat credinciosii din orasul Darabani sa vina la sarbatoarea hramului bisericii noastre, la ziua de pomenire si cinstire a Sf. Cuvios Ioan Iacob de la Neamt’.

Comentarii Facebook


Știri recente