Sf. Ioan Botezătorul, sărbătorit la Biserica Grecescu din Drobeta Turnu Severin

Sâmbătă, 7 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe cel mai mare om născut din femeie, pe Sf. Ioan Botezătorul.

Biserica Grecescu din Drobeta Turnu Severin a devenit neîncăpătoare în ziua cinstirii Soborului Sf. Ioan Botezătorul, sute de credincioși venind dis-de dimineață să participe la Sfânta Liturghie arhierească, care are loc an de an la această dată în frumosul lăcaș de închinare, după cum informează episcopiaseverinului.ro.

Ceremonia religioasă liturgică a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

În cuvântul de învățătură Părintele Episcop a subliniat faptul că „la sărbătoarea acestui mare sfânt pe care îl prăznuim astăzi, se cuvine să medităm la cuvintele pe care le spunea celor care veneau de bunăvoie să se boteze:”Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor!”.

Pocăința înseamnă părerea de rău, metania, străpungerea inimii și căința pentru toate păcatele săvârșite de fiecare dintre noi, mărturisite mai ale la scaunul de spovedanie. Dacă privim spre Sf. Ioan Botezătorul, care a postit toată viața, vom vedea într-adevăr pe cel mai mare om născut din femeie, căci a fost un ascet desăvârșit.”

Tot cu prilejul sărbătorii Sf. Ioan Botezătorul, s-a săvârșit și slujba parastasului pentru pururea „pomeniții ctitori, miluitori și făcători de bine” ai sfântului lăcaș de închinare.

Părintele Episcop a evocat amintirea ctitorului Ioan Grecescu, care a construit biserica ce îi poartă numele, dorită inițial a fi Catedrala orașului. Tot Ioan Grecescu este cel care va ridica și spitalul din apropiere.

Biserica Grecescu este ctitorie din 1868 a familiei de boieri Ioan și Ioana Grecescu, care au ridicat și spitalul din apropiere, cunoscut sub același nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul Capitalei, urmând ca biserica să se ridice după stilul celei domnești de la Curtea de Argeș.

Valoarea și frumusețea acestui locaș religios sunt date și de pictura interioară, stil neoclasic, creație a lui Gheorghe Tătărescu (1872). Biserica a fost sfințită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a orașului Turnu Severin.

Comentarii Facebook


Știri recente