Sf. Ioan Botezătorul – Ocrotitorul celor care împlinesc voia lui Dumnezeu

Biserica Ortodoxă a pomenit miercuri, 29 august 2012, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, decapitare cauzată de patimile lăcomiei, ale desfrânării și ale beției, care au întunecat mintea regelui Irod Antipa. Semnificația acestei sărbători constă în conștientizarea importanței înfrânării, a pocăinței, a rugăciunii și a împlinirii voii lui Dumnezeu.

Sfântul Ioan Botezătorul a chemat lumea la pocăință, la schimbarea modului de viață, să fie milostivi față de cei nevoiași, dar și mustra fărădelegea și pe făpturitorii ei, precum regele Irod Antipa, care luase de soție pe Irodiada, soția fratelui său Filip, cea care a îndemnat-o pe fiica sa, Salomeea, să-i ceară regelui capul Sfântului Ioan Botezătorul pe tipsie. După săvârșirea Sfintei Liturghii în paraclisul istoric, cu hramurile ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, ‘Sfântul Prooroc Daniil’ și ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’, din Reședința patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a arătat în cuvântul de învățătură că trupul Sfântului Ioan a fost îngropat de ucenicii săi, fără să se știe unde, iar capul a fost îngropat tocmai de Irodiada în închisoarea Maherus. De aici, soția unui dregător, numită Ioana, l-a dus la Ierusalim, apoi, doi călugări l-au dus la Emessa Siriei, pentru ca, mai târziu, cinstitul cap să fie dus la Constantinopol, ascuns o perioadă, până la mijlocul secolului al IX-lea, la hotarul Imperiului Bizantin cu Armenia, din cauza iconoclaștilor. ‘Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost cinstit încă de după moartea sa, fie tainic, fie la vedere. Prin anul 1204, în timpul cruciadei a IV-a, când cruciații occidentali au ocupat Constantinopolul, au luat și o parte din capul Sfântului Ioan și l-au dus în Franța, la Amiens, unde se află și astăzi. Sfântul Ioan Botezătorul este reprezentat în iconografia noastră stând de-a stânga Mântuitorului Iisus Hristos, iar de-a dreapta este Fecioara Maria, în icoana numită Deisis sau a Judecății de Apoi. De asemenea, pe iconostase este reprezentat lângă ușa diaconească dinspre partea de miazănoapte a altarului. Sfântul Ioan Botezătorul este dascăl al pocăinței, rugător pentru cei care s-au pocăit, dar nu au mai avut timp în viață să săvârșească faptele pocăinței pentru că i-a surprins moartea. Sfântul Ioan Botezătorul este și un dascăl al rugăciunilor neîncetate, dascăl al celor care viețuiesc în pustie, departe de lume, ocrotitor al monahilor, mai ales al sihaștrilor din pustie și, în același timp, este ocrotitor al celor care în societate propovăduiesc dreptatea, adevărul și împlinirea voii lui Dumnezeu în viața oamenilor’, a evidențiat Preafericirea Sa.

Zi de Post

Sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post în care trebuie să ne aducem aminte cât de importante sunt înfrânarea, pocăința, rugăciunea și gândul neîncetat la viața veșnică. ‘Așa cum Sfântul Ioan Botezătorul a postit toată viața și nu a folosit niciodată băuturi îmbătătoare și pentru că tăierea capului său a avut loc ca urmare a îmbuibării de carne și de vin și ca urmare a gândurilor de desfrânare, în această zi nu se mănâncă nimic din ceea ce este produs prin vărsare de sânge, nici un fel de carne, și nici chiar pește, ci legume, fructe, toate pentru a ne aminti deodată că Sfântul Ioan Botezătorul era un mare postitor și că din lipsă de postire și de înfrânare Irod Antipa a cerut decapitarea sa’, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Din cauza faptelor lor, regele Irod și Irodiada au pierdut domnia, murind în exil, iar Salomeea, cea care a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul, s-a înecat într-un râu cu gheață, unde un sloi de gheață i-a retezat capul.

Comentarii Facebook


Știri recente