Sf. Ilie este protectorul mai multor lacasuri monahale

Manastirea Toplita din judetul Hargita il are ca ocrotitor pe Sf. Ilie

Sfantul lacas este ctitoria primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, si dateaza din anul 1847. Cele mai importante momente din istoria Manastirii Toplita ne-au fost prezentate de catre parintele staret Emilian: ‘Manastirea Sf. Ilie din Toplita este ctitoria primului patriarh al Romaniei, Miron Cristea, care s-a nascut in Toplita. In curtea manastirii se afla o biserica care poarta hramul Sf. Ilie, pentru ca patriarhul Miron din botez a primit numele de Ilie, patriarhul inchinand manastirea Sfantului Ilie. Biserica este construita la anul 1847, a functionat ca biserica parohiala in satul Stanceni, iar in 1910 patriarhul Miron o cumpara de la credinciosi si o aduce in gradina parintilor dorind sa o faca gropnita pentru parinti. In biserica se afla un cavou unde sunt inmormantati parintii patriarhului, doua surori, iar in mijloc si-a lasat loc pentru inmormantarea lui. Conducerea Bisericii din acel timp a hotarat sa fie inmormantat in Catedrala patriarhala, si astfel a ramas locul din cripta gol, iar in locul lui a fost inmormantat PS Emilian, care era nepot al patriarhului Miron Cristea. Lucrarile au continuat pana in 1928, atunci cand s-a terminat si pictura la biserica, iar din acest an functioneaza ca manastire pana astazi’. Biserica manastirii din Toplita pastreaza numeroase obiecte de patrimoniu. De asemenea, muzeul manastirii detine o colectie impresionanta de astfel de obiecte de mare valoare, despre care ne-a vorbit parintele staret Emilian: ‘In manastirea noastra se afla multe obiecte de mare pret, cum ar fi icoana Maicii Domnului din biserica veche si inca doua icoane, aceste trei icoane fiind luate de patriarhul Miron in pelerinaj la Atena, la Constantinopol, la Patriarhia Alexandriei, la Patriarhia de Ierusalim, unde au stat pe Sf. Mormant mai multe zile, fiind sfintite in capela de pe Golgota cu apa sfintita din Iordan. Mai avem candele, sfinte vase, icoane de mare valoare, avem catapeteasma originala a bisericii din anul 1847, care a fost lucrata la Munchen, in Germania, de catre un nepot al patriarhului, fiind lucrata in stil bizantin’. Anul acesta, la hramul Manastirii Toplita au fost prezenti, alaturi de PS Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei, si IPS Laurentiu, Mitropolit al Ardealului, PS Visarion Rasinareanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, si PS Ioachim Bacauanul, arhireu vicar al Episcopiei Romanului.

Schitul Pahomie din judetul Valcea isi sarbatoreste hramul

Acest schit a fost ridicat din grija lui Barbu Craiovescu, cel care este si ctitorul Manastirii Bistrita. Mai multe amanunte despre acest schit ne-a oferit parintele Constantin Matei, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Ramnicului: ‘Schitul Pahomie este situat pe teritoriul comunei Barbatesti din judetul Valcea, la 20 km de orasul Rramnicu Valcea. Acest schit a fost construit de catre Barbu Craiovescu, cel care este si ctitorul Manastirii Bistrita, in 1820. El a fost restaurat, refacut, deoarece in 1880 a fost pustiit, incat nu a mai locuit nimeni acolo si a fost refacut de catre patriarhul Justinian in anul 1956, cand s-a reconstruit biserica pe acea stanca frumoasa din Muntii Huila. A mai fost cunoscut si sub denumirea de ‘Izvorul frumos’, pentru ca la 50 metri de aceasta biserica se afla un izvor’. De asemenea, parintele consilier Constantin Matei ne-a spus si cum a fost sarbatorit hramul la Schitul Pahomie din judetul Valcea: ‘Hramul Sf. Ilie este praznuit cu mare bucurie de catre sustinatorii care participa la acest hram, mai ales din partile Ardealului care au o evlavie deosebita fata de schitul nostru si care vin in pelerinaj, se roaga, impreuna cu parintii de aici, lui Dumnezeu’.

Manastirea Vasiova din judetul Caras Severin se afla in sarbatoare

Biserica manastirii a fost construita in anul 1905 din initiativa monahului Macarie Gusca. Despre inceputurile Manastirii Vasiova, maica Irina, ghidul manastirii, ne-a spus ca ‘intre manastirile importante ale Episcopiei Caransebesului se numara si Manastirea ‘Sf. Prooroc Ilie’ de la Izvor, localitatea Vasiova. Manastirea este situata la marginea orasului Bocsa. Se numeste ‘de la Izvor’ pentru ca inceputul manastirii noastre este legat de izvorul facator de minuni din preajma manastirii, traditia spunand ca un lucrator de la mina a avut un accident la locul de munca si si-a pierdut vederea. Venind la apele acestui izvor si spalandu-si fata, plin de credinta, si-a recapatat vederea. Aici s-a ridicat un lacas de rugaciune. In anul 1898 s-a ridicat o troita care marca de fapt locul viitorului lacas. La 15 mai 1905, protos. Macarie Gusca a pus piatra de temelie pentru aceasta biserica, fiind inaltata in doar trei luni. Ea a fost sfintita doi ani de zile mai tarziu, in ziua de 19 iulie 1907′. Intre anii 1933-1959, in jurul Manastirii Vasiova au fost construite mai multe cladiri, dupa care a fost inchisa pana in anul 1990. In prezent, aici functioneaza un atelier de croitorie si broderii si este amenajat de muzeu de carti bisericesti. Mai multe detalii despre aceste aspecte ne-a oferit maica Irina, ghidul manastirii: ‘O data cu acest lacas de cult a inceput de fapt viata monahala in aceasta zona. Aici au venit cateva maici din Moldova, care au intemeiat ateliere de broderie si tesatorie, insa prin decretul comunist manastirea a fost inchisa. Aici s-a infiintat o scoala ajutatoare, iar maicile care nu au vrut sa paraseasca locul s-au angajat ca persoane civile, biserica functionand ca una parohiala. In anul 1984, biserica a fost pictata. Dupa 1990, am reusit sa recuperam bunurile manastirii, iar in prezent aici locuiesc 10 maici’.

Comentarii Facebook


Știri recente