Sf. Ilie este ocrotitorul mai multor biserici din Arhiepiscopia Bucurestilor

Biserica bulgara ‘Sf. Ilie’ din Capitala a fost construita in anul 1730 si este centrul cultural-misionar al bulgarilor din Romania. In ce imprejurari a luat fiinta acest sfant lacas si prin ce anume se remarca ne-a spus parintele paroh Peter Totev: ‘Biserica ortodoxa bulgara Sf. Prooroc Ilie a fost construita in 1725-1730, fiind cunoscuta in Bucuresti ca biserica cu hramul Sf. Ilie. Noi am primit biserica in folosinta in 26 octombrie 1954. De atunci si pana astazi, Biserica ‘Sf. Ilie’ a ramas singurul centru cultural si spiritual de sustinere a credintei noastre ortodoxe, de marturisire a obiceiurilor si traditiilor bulgare care nu difera de cele romanesti’. Hramul de anul acesta al Bisericii bulgare ‘Sf. Ilie’ din Capitala a fost unul deosebit prin prezenta a numeroase personalitati. Despre cine este vorba ne-a spus tot parintele paroh Peter Totev: ‘Ne-am bucurat de prezenta PS Ciprian Campineanul, care a fost delegatul PF Patriarh Teoctist, dar ne-am bucurat si de un sobor de preoti romani cu care am slujit, cat si de un grup de preoti care au venit din Bulgaria. La randul nostru, am adresat o invitatie Ambasadei Bulgare din Bucuresti, presedintilor comunitatilor bulgare din Bucuresti, fiind un prilej la care Biserica ne indeamna sa lasam toate grijile de zi cu zi si sa ne rugam in fata icoanei Sf. Ilie’.

Un alt sfant lacas din Capitala care isi sarbatoreste astazi hramul este Biserica ‘Sf. Ilie’ Gorgani. Parintele Vasile Gordon, paroh al acestei biserici, ne-a spus ce anume caracterizeaza acest lacas: ‘Zi de aleasa bucurie pentru modesta noastra biserica din cartierul bucurestean Crangasi, care traieste cel de-al 87-lea an de la tarnosire. Istoria acestei biserici este impletita cu viata crestinilor din acest colt al Bucurestilor, iar realizarile duhovnicesti ale slujitorilor si ale enoriasilor s-au vazut prin doua probleme mari, si anume in dreapta marturisire a lui Dumnezeu si a coeziunii turmei in jurul pastorilor sai din acesti ani. Drept calauza de marturisire l-a avut pe cel ce ctitorii ni l-au dat ca paradigma de viata, credinta si marturie in fata incercarilor din care luptatorul pentru adevar de acum 2800 de ani nu ne-a parasit si nu ne-a uitat’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…